Цените на хотелското настаняване в Гърция през летния сезон на 2017 г. ще бъдат с около 10 % по-високи. Тази новина съобщава македонското електронно издание eMagazin.mk1, цитирано от "Фокус".

Статистика на "Триваго" показва, че цените на двойна стая в Атина през месец май са поскъпнали с около евро (от 110 на 111 евро), докато нощувката в Истанбул е двойно по-ниска, падайки до около 56 евро.

Основната част от нашите сънародници обаче се отправят към плажовете на Северна Гърция, които излизат доста по-евтино. 

По актуални данни от експертите в туризма с около 1500 лева по-скъпа ще излиза почивката в Гърция тази година в сравнение с тази на родното Черноморие.

Припомняме ви, че от началото на годината се вдигнаха акцизи и данъци, които повишиха цените на редица стоки, както и на горивата в южната ни съседка. Към днешна дата литър бензин е по-скъп с почти левче. Магистралата от Кулата до Солун също се заплаща по 2.40 евро в посока. 

Според актуалните оценки една седмица за четиричленно семейство в роден курорт излиза около 2000 лв. в средна категория хотел. Ако решим да се печем в Гърция, ще трябва да се бръкнем с около 3500 лева за същите условия.

Въпреки че цените в южната ни съседка са по-високи, това, което от собствен опит знаем е, че разходите за гръцка ваканция може и да не са чак толкова големи.

Условието тук е, че говорим за Северна Гърция, а не за популярните дестинации по островите. 4-5 дни на Халкидики например излизат около 800-900 лв. Около 30 евро струва обядът в ресторант, 4,50 - 6 евро е гръцката салата - цени, каквито са по ресторантите у нас.

Снимка 260818

Източник: iStock

40-50 евро пък е цената на двойната стая на брега на морето. В повечето случаи стаите са оборудвани с кухня и хладилник, а храната от магазина е на същите цени, както и у нас, но в евро. Традиционният гирос се харчи за по 3-4 евро. Фрапето, както и безалкохолните на плажа струват по около 3 евро. 

Разходите за чадър и шезлонг, които на места у нас стигат до 40 лева, обаче отпадат, тъй като за ползването им е нужна само консумация от плажното барче. 

Така че, пригответе си повече пари за път, но разходите за нощувка и храна в курортно селце на Халкидики до голяма степен все още могат да са съизмерими с тези, които ще платите в Несебър например. 

анкета

Къде ще отидете през лятната отпуска?

Виж резултати

На Черно море 31.5%

В Гърция 27.5%

В Турция 3.8%

В Италия / Испания 6.0%

На планина 6.0%

На село 11.8%

Друго 13.4%