Няколко случая на измами с акции на Facebook бяха регистрирани в САЩ. Подаването на документи за IPO от социалната мрежа изостри интереса на престъпници, които лансират фалшиви акции като истински, съобщава TechNews.bg.

46-годишната Мариан Олесон от Уисконсин е успяла да измами четирима души сумарно за 77 хиляди долара. Жената лъжела, че дъщеря й познава Марк Зукърбърг и е получила от него акции на стойност 1 милион долара.

Първа нейна жертва е станал работник, който извършвал ремонт в дома й. Олесон му платила с фалшиви акции на стойност 14 хиляди долара и след това го убедила да купи ценни книжа за още 10 хиляди долара.

Впоследствие Мариан Олесон взела 43 хиляди долара от 66-годишен мъж с влошено зрение. Двама други американци били измамени с обща сума от 9,9 хиляди долара. Лъжкинята вече е задържана от полицията.

По-рано тази седмица Facebook подаде заявка за първично публично предлагане на акции (IPO). Шефът Марк Зукърбърг се надява създадената от него компания да бъде оценена от инвеститорите на стойност между 80 и 100 милиарда долара