Rolls-Royce винаги е била марка, която свързваме с лукс на най-високо ниво. Но лукс на четири колела. Поне досега. В началото на 2019 г. компанията обяви намерението си да се превърне в производител на най-бързия електрически самолет в света.

Самолети, задвижвани не от вредния за околната среда керосин, а по доста екологичен начин - на ток, са следващата цел на редица компании. Видяхме вече доста прототипи, а до няколко години очакваме и първия реализиран пътнически полет с летателна машина на батерии.

Проектът на Rolls-Royce е в колаборация с други компании от сферата на авиоинженерството и носи работното име ACCEL. Зад тази абревиатура се крие и основната цел - ускоряване на електрификацията на полета.

Производителят на луксозни лимузини явно няма за цел толкова да бъде първият играч на пазара с електрически самолети, колкото да представи най-доброто. Точно както при автомобилите.

Проект на огромната батерия

Източник: Rolls-Royce

Проект на огромната батерия

А в случая най-доброто е синоним на най-бързото. Амбицията е машината да лети във въздуха с цели 482 км/ч. Освен това, трябва да е лека, аеродинамична, с добро охлаждане на батерията и трите електрически мотора с обща мощност около 500 коня, които да работят и достатъчно тихо, за да не смущават пътниците.

Изчислено е, че батерията с 6000 клетки ще издържа полет от 321 км. (200 мили), колкото е разстоянието между Лондон и Париж по въздух например.

Като всяко друго превозно средство на ток, и самолетът на Rolls-Royce ще бъде пълен с електроника и сензори, които ще отчитат всички възможни показатели както на самолета, така и на средата, в която се придвижва.

Кога ще е готов първият ултразвуков пътнически самолет

Кога ще е готов първият ултразвуков пътнически самолет

И каква точно скорост ще развива

Очаква се още в рамките на 2019 г. да видим първите демонстрации на възможностите на електрическия самолет, а за следващата година се планират и първите му тестове, пише Top gear.