Alibaba и Microsoft създадоха първите изкуствени интелекти, който успяха да надминат човешкия мозък на тест по четене с разбиране. Надпреварата между хора и машини се е провела в университета Станфорд.

Учените от висшето учебно заведение, занимаващи се тясно с възможностите на изкуствения интелект, са имали за цел да проследят напредъка на роботите в областта на четенето. Така за първи път резултатът е 1:0 за машините.

Снимка 334228

Източник: iStock

Тестът е включвал над 100 хиляди въпроса, генерирани на базата на 500 статии от Wikipedia. Човек и роботи от двете програми за изкуствен интелект четат текст за телевизионното предаване Doctor Who. След това трябва да отговорят на въпроса "Как се казва космическият кораб на Doctor Who?".

Моделът с дълбока невронна мрежа на Alibaba постига резултат от 82.44 секунди за отговор на въпроса. Microsoft e с 82.650, а човекът - 82.304 секунди. 

Снимка 334229

Източник: iStock

Разработчиците споделиха радостта си от "важното събитие", но не пропуснаха да споменат, че знаят до какво ще доведе то - много хора ще загубят работата си и ще бъдат заменени от роботи. Те са дотолкова усъвършенствани, че вече могат да отговарят на питания като това защо вали дъжд.

Тази технология вече в внедрена от интернет търговеца Alibaba с цел улесняване на процеса на отговаряне на хилядите потребителски запитвания, които се получават ежечасно.

Снимка 334232

Източник: iStock

За в бъдеще роботите, които четат с разбиране, могат да се занимават с обслужване на клиенти, да бъдат гидове в музеи и други все още изцяло човешки (засега) дейности.

Китай полага огромни усилия и средства, за да се превърне във водеща сила в областта на разработването и търговията с изкуствен интелект. Очаква се до 2020 г. правителството да отпусне 150 милиарда за тестове и усъвършенстване, пише CNN.