Предстоящият нов модел Porsche Taycan ще бъде много по-добър от преките си конкуренти, тъй като ще разполага със система за ултрабързо зареждане. Това заяви в последното си интервю президентът и главен изпълнителен директор на северноамериканския клон на Porsche - Клаус Целмер.

От изказването на Целмер става ясно, че Taycan, който трябва да се появи през 2020 г., ще може да бъде зареден до 80% за едва 15 минути, което е "почти същото като да заредиш конвенционалния си резервоар с гориво и да изпиеш чаша кафе".

Снимка 382707

Източник: Porsche

Разбира се, Porschе зависи в огромна степен и от своята собствена инфраструктура за зареждане, която в момента е в процес на изграждане в Северна Америка. Но все пак, ако всичко върви по план, собствениците на електрически модели Porsche ще се радват на двойно по-малко време за зареждане спрямо това на моделите на Tesla.

Само времето ще покаже дали зареждането с мощност 350 киловата и до 800 волта е наистина постижимо и как батериите ще реагират в дългосрочен план на толкова бързо зареждане.

Снимка 382710

Източник: Porsche

От Porsche се надяват да се превърнат в лидери при ултрабързото зареждане, защото дори електромобилите с удължен пробег в момента не могат да поддържат висока скорост и да бъдат управлявани с подчертано спортен дух дълго време. Причината - това буквално изсмуква силите на батерията, което пък води до нуждата от чести зареждания.

Снимка 382708

Източник: Porsche

В тази връзка, Детлев фон Платен, който е член на Управителния съвет на Porsche, отговарящ за продажбите и маркетинга, коментира: "Няма никакъв смисъл в това да караш бързо, след което да чакаш два часа, за да заредиш батерията. Зареждането на 80% за 15 минути е много силен аргумент за нас."