Американската корпорация Apple получи патент за създаването на иновативна технология за управление на електронни устройства. Новото при нея е, че вместо с натискане на бутони и икони на сензорния екран, потребителите ще могат да изпълняват определени функции чрез притискане на устройството, информира technews.

Различните команди ще се активират с различна сила на натиск. По този начин ще могат да се пускат приложения и да се променя силата на плейъра например. Повърхността или корпусът на устройствата ще реагират на докосване, натискане или притискане.

За разлика от подобната технология, използвана в сензорните панели, патентът на Apple има по-широки възможности. В нея е описан начин за взаимодействие с устройствата чрез движение.
Например, при ноутбукът със скрита клавиатура потребителят прокарва ръка над неговата повърхност, което е достатъчно за активиране на подсветката.

Заявката за патент е подадена от Apple още през 2009 година. Технологията ще намери приложение във всички популярни устройства на Apple, вкл. iPhone, iPad и iPod.