В официалния блог на Google се появи съобщение на вицепрезидента на компанията Марио Кероса, което потвърждава, че Интернет гигантът разработва свой самартфон. Устройството вече се тества от служителите на Google по цял свят.

По данни на сайта TechCrunch, който пък се позовава на представители на компанията, смартфонът ще бъде представен през януари под названието Nexus One.

Съдейки по отзивите на тестерите, телефонът ще е снабден със сензорен OLED дисплей с диагонал 3,5 инча и процесор Snapdragon. Апаратът естествено работи под управлението на операционната система Android 2.1.

Известно е също, че Google Nexus One е снабден с два микрофона, единия от които при разговор се използва за потискане на фоновия шум. Служителите на корпорацията твърдят, че в смартфона е вградена и много качествена камера.

По думите на очевидци, устройството работи бързо, има по-малка дебелина от тази на iPhone и притежава функция за разпознаване на реч в текстови съобщения.

Google Nexus One ще се произвежда от тайванската компания HTC. Някои наблюдатели даже сравняват новия телефон с HTC Passion и HD2. Предполага се, че смартфонът ще се продава директно по магазините, без обвързване с мобилните оператори.

pcworld.bg