Ако все още не сте имали възможност да опитате японския специалитет суши, то вероятно е настъпил подходящия момент за това. За да имате възможност спокойно да се насладите на вкуса му, е добре вече да сте усвоили някои правила за боравене с клечките и яденето на суши, защото японските ресторанти са предизвикателство не само за нашия вкус, но и за нашите обноски, разкрива Gladen.bg.

Японците са известни със своето педантично отношение към своя етикет на храненe, затова ако искате да се представите като възпитани и изискани клиенти може да вземете предвид следните съвети.

Първо започнете с усвояване на начините за боравене с пръчиците.

В Япония първоначално пръчиците се взимат с лявата ръка, след това се поставят в дясната, с която ще си служите от тук нататък. Обикновено клечките се сервират поставени в специална за тях поставка като трябва да се следи острите им ъгълчета да се вложени в тази поставка. Смята се за много неучтиво ако поставите клечките на принципа на ножа и вилицата. Те трябва да бъдат в купичката с леко диагонално разположение спрямо вас.

Важно е да не поставяте изправени клечките в купичката с ориз, защото така се поднася той за мъртвите. Груба грешка е и да забивате клечките си в храната. Освен, че е белег на лошо възпитание и израз на неуважение към храната отново е част от погребалния ритуал.

При хранене винаги използвайте изравнени клечки. Неравномерното им разположение е израз на голяма тъга и изпращане на останки след кремация. Ако сте поръчали голямо плато със суши и искате да отсипете на себе си, обърнете клечките откъм тъпата им страна (по- дебелата) и с нея си вземете от общото плато. Обратното се счита за неучтиво.

Ако желаете да подадете на някого от масата суши от вашата чиния, никога не го правете директно. Трябва да го поднесете с вашите клечки към чинията на човека, на когото искате да го дадете и той сам да го вземе.

Поднасянето на суши „от клечки в клечки” се счита за крайно обидно и невъзпитано, което има и своето историческо обяснение и символика - японците прехвърлят от клечки на клечки кокалче при изпълнение на един от погребалните си ритуали.

Важно правило е и никога да не си играете с клечките. Ако сте усвоили основните правила за боравене с тях е време да преминете и към самото „похапване”.

Вече хаванали сушито с пръчките, трябва да го завъртите на 90 градуса надолу само чрез китката и да потопите в соевия сос тази част, от която е рибата. Внимавайте да не го потопите от страната с ориза.

Това ще го направи твърде горчиво за ядене, защото оризът е достатъчно овкусен с оцет и добавянето на още соев сос ще наруши балансирания му вкус, а това ще наруши вкуса и на самото суши. Счита се за изключително нелюбезно и голяма обида към труда на готвача да отделите рибата от ориза.

Усвоили тези няколко правила ви остава да издържите и последния „изпит”. Как да поднесете суши към вашата уста?

Според някои, то трябва да се яде обърнато с рибата надолу, но съобразно символа му, то трябвало да се яде, така че рибата да е от лявата страна на устата, а оризът от дясната.

Сега ви остава само да посетите японски ресторант и да демонстрирате наученото.