„Шуменско пиво" възроди 125-годишен обичай, с който се проверява качеството на бирата.
Заместник- инистърът на културата Явор Милушев, историкът проф. Андрей Пантев и актьорът Кръстьо Лафазанов демонстрираха как преди повече от век в шуменската фабрика са инспектирали качеството на пивото.
Тримата възстановиха обичая ,като всеки от тях си сложи кожена престилка, с която седна върху дървена пейка, полята с „Шуменско пиво".
Минути по-късно престилките бяха залепнали за дървото, което е доказателство, че разлятото пиво отговаря на изискванията за качество.
Този експеримент са прилагали преди 125 години в Шумен (а и в чужди страни като Чехия например), за да се уверят в качеството на бирата.
В него са участвали най-видните мъже в града, като своя ред за допускане до „тайнството" са чакали търпеливо дори кметове, видни търговци и общественици.
Обичаят е описан подробно в книгата „Създаването на една легенда", която излиза по случай 125-тата годишнина на „Шуменско пиво".
Тя е съставена от дневниците на Емма Милде - най-малката дъщеря на чешкия майстор-пивовар Франц Милде.
Повече за бирата и нейното тайнство можете да намерите тук.