За "баща" на един от най-популярните сладкиши в света - целувката - се смята италианският готвач Гаспарини. Още през далечната 1720 година във Франция и Италия посрещнали сърдечно рецептат а- аристократите обожавали целувката, тя била и любимият десерт на Мария Антоанета, прославила се със слабостта си към разкоша.

Най-разпространени са целувките, изпечени във фурна. По традиция те са бели на цвят, приготвени от разбити на пяна белтъци и захар. С течение на времето са измислени всевъзможни варианти и днес се радваме на завидно разнообразие. Те имат форма на розички, гъбки, сърчица, букви, в различни цветове. Могат да бъдат ванилови, шоколадови, ментови, карамелени, канелени или с вкус на екзотичен плод.

По-малко известни, но не по-малко вкусни са варените целувки. Те се приготвят от същото тесто, но се варят в мляко. Те са в основата на кулинарното изкушение "Плаващи острови". "Водата" представлява микс от мляко, захар, царевично брашно, разбити жълтъци и ванилия, поставен в плитко блюдо и там "плуват" варените целувки, поръсени с бадеми.

Безспорна царица на целувките е плодовата кошница "Павлова". Този десерт носи името на балерината Ана Павлова и също като нея е фин и изящен. Различни плодове се поставят в кошничка, изпечена от чисто бяло тесто за целувки, заливат се със захарен сироп и се украсяват със сметана.

gladen.bg