Ако някога сте изпадали в неудобна ситуация, в която не сте знаели как да консумирате по-екзотична храна, тази статия е за вас.

А ако още не сте изпадали в такава ситуация - тази статия е за вас (в този случай липсва единствено елемента на унижението, иначе принципът е един и същ).

Някои храни могат да изискват много находчивост, когато се опре до начина им на поглъщане. А ръцете не винаги са вариант. Затова ето няколко общоприети правила за ядене и сервиране на "трудните" храни.

Омар

Ако има храна, която толкова много хора да почитат и толкова малко да знаят как се яде правилно, то това е омарът. Има много повече месо в него, отколкото можем да открием само в опашката и щипките (истинските любители на омар спорят кое от двете е по-доброто месо). Но за да се доберем до всичкото месо, трябва да счупим всяка част от черупката и да извадим всяко парченце месо... до последното.

Освен в щипките и опашката, в краката също има много хубави мръвки. Такива могат да се открият и под черупката на животното, като например зеления "черен дроб" и червения хайвер при женските. Никой истински любител на омари не подценява тези деликатеси.

Инструменти: салфетката за врата; дървено чукче или клещи

Как да сервираме:

Омарът си отива най-много с чесън. Напитката е бяло вино или бира.

Забавен факт: Учени са установили, че един на всеки два милиона омара се ражда син, заради рядък ген. Ако попаднете на такъв, по - добре го продайте. Би било перверзия да изядете такова чудо на природата...

Стриди

Стридите са най-лесните за консумация от категория "морски храни", просто защото си идват в собствена натурална опаковка. Идеята е да вкарате ножа в ставата на гърба на мидата и да разтворите малкото създанийце. След това бързо мушнете ножа под месото, за да го откъснете от мускула, който го придържа за черупката. От тук нататък е нужно само да прибавите любимата подправка и да се наслаждавате. Експертите в областта препоръчват стридата да се дъвче сурова, заради богатия и солен вкус. Но ако сте гнусливи, но и смели, спокойно можете да я глътнете наведнъж без излишни каскади.

Инструменти: нож за стриди

Как да сервираме:

Пикантен сос и лимонов сок са класическите добавки към ястието. Колкото до течностите, стридите пият много бира и вино.

Забавен факт: Наистина ли стридите са афродизиак? Експерти казват, че е малко вероятно. Няма конкретно доказателство, че комбинацията от химикали, в която и да е храна е достатъчна за да предизвика сексуална възбуда или по - добро "представяне". По - вероятно е да предизвика психосоматична реакция.

Рак

Същите правила, които се отнасят за омара, са абсолютно приложими и върху рака. Отнема доза усилия, но определено си струва.

Първо откъснете краката и щипките; там ще намерите най - доброто месо. След това строшете твърдата черупка с нож. По - голямата част от съдържанието в черупката се яде. Зависи само до каква степен сте гнуслив относно телесни части.

Инструменти: чукче или тъп нож за черупката; лешникотрошачка за краката и щипките

Как да сервираме:

Сервирайте сготвен на пара рак с топено масло. Рачешкото месо е страхотно и в супи и салати.

Забавен факт: Кокосовите раци населяват Индийския и Тихия океан. Тежат до 5 кг, а щипките им могат да строшат кокосов орех, който е основна част от менюто им.

Суши

Някога сушито се смяташе за рядък японски деликатес, сега то има статута на съвсем обикновена храна. Състои се от сурова риба, ориз и зеленчуци завити на малко рулце. Сушито има различни варианти. То може да включва сьомга, змиорка, камбала, костур и скумрия.

Консумацията му не е дял от квантовата физика. Просто трябва да вземете рулцето с пръчици или с ръце, да го потопите в соев сос и да прибавите малка доза уасаби (японски хрян). Можете да удължите "хранителния ритуал" с лека глъдка саке. За да прочистите небцето между две рулца, можете да сдъвчете стрък джинджифил. Сушито се поръчва в малки количества и предназначението му е насладата от вкуса, а не засищането на вълчия глад.

Инструменти: китайски пръчици или с пръсти; топла влажна кърпа за да почистите ръцете си

Как да сервираме:

Класическите добавки към сушито са маринованият джинджифилов корен, соев сос и горещо уасаби. За пиене изберете бира, зелен чай или саке. Виното и газираните напитки не са препоръчителни.

Забавен факт: Фугу сашими се прави с месо от риба-балон и е ястие, за което направо да си умреш. Ако не е правилно приготвено,отровата от рибата може да зарази месото. Само няколко капки от тази отрова могат да убият възрастен човек в цветущо здраве за по малко от половин час.

Сега вече можете с гордост да влезете в ресторанта за морски деликатеси и да изненадате компанията със завидни умения. Ако пък компанията отдавна е наясно с тънкостите на "сложните" храни и не се впечатли, без паника! Винаги можете да си намерите нови, по - неуки приятели!