Ако обичате пикантна храна, ще се влюбите в карибската кухня! Изпробвайте тези три популярни ястия, които са много ароматни и с чудесен вкус. Освен това рецептите могат да се преправят от леко до силно пикантно - така можете да приготвяте карибските ястия по ваш вкус.
Ямайско пиле с подправки
То се прави по специална ямайска техника за готвене, при която месото се натрива или маринова с много пикантна смес от подправки, която се състои предимно от бахар и изключително "горещите" шотландски чушки. Въпреки, че тази техника се прилага традиционно на свинско или козе месо, извън Карибите хората са започнали да я прилагат и върху пилешко, за което се твърди, че имало най-добър вкус, когато е изпечено на барбекю върху ароматни дървени въглища. Това е едно изключително пикантно ястие, което ще накара устата ви да пламне!
Съставки:
1 с.л. бахар
1 с.л. изсушена мащерка
1 ½ ч.л. много лют червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ½ ч.л. градински чай
¾ ч.л. индийско орехче
¾ ч.л. канела
2 с.л. сол
2 с.л. чесън на прах
1 ч.л. захар
¼ чаша зехтин
¼ чаша соев сос
¾ чаша бял оцет
½ чаша портокалов сок
1 изстискан лайм
1 нарязана (шотландска или нашенска) чушка със семената
1 чаша нарязан лук
3 бр. нарязан зелен лук
4 бр. пилешки гърди по около 200 гр.
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете бахара, мащерката, лютия червен пипер, черния пипер, градинския чай, индийското орехче, канелата, чесънът на прах и захарта. Разбивайки сместа, бавно прибавете зехтина, соевия сос, оцета, портокаловия сок и сока от изстискания лайм. Добавете лютата чушка, лука и трите стръка зелен лук и разбъркайте добре. Добавете пилешките гърди, покрийте ги с марината за не по-малко от 1 час, а, ако е възможно, и за повече.
Нагорещете грила. Извадете пилешките гърди от маринатата и ги печете на грила по 6 минути от всяка страна или докато са изцяло изпечени. Докато ги печете, заливайте ги с маринатата. Стоплете останалата марината и я сервирайте като сос заедно с пилешкото.
Забележка: Тази рецепта не е толкова пикантна, колкото оригиналната в Ямайка. За автентичния вкус на ястието, удвоете количеството на всички сухи подправки.
Тринидатски двойки
Присъщ за Тринидат и Тобаго, този деликатес се прави от леблебия с къри, вмъкната между две парчета плосък пържен хляб, известен като "бара". Потопява се в различни видове сос (от манго, краставици, кокосови орехи) и малко (или повече) пикантен сос. Това ястие се приготвя не само в домашни условия и по ресторантите, но се продава и по сергии на улицата, което го прави най-популярното в страната бързо ястие.
Съставки:
За "бара":
2 чаши брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. къри на прах
1 ч.л. кимион
½ ч.л. черен пипер
1 ч.л. мая
1/3 чаша топла вода
¼ ч.л. захар
Олио (за пърженето).
За пълнежа:
400 гр. леблебия
1 с.л. къри на прах
3 смлени скилидки чесън
1 лук на резени
1 с.л. растително масло
2 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
2 ч.л. сол
1 ч.л. пикантен сос
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете брашното, солта, кърито на прах и кимиона.
2. В отделна по-малка купа сипете топлата вода, захарта и маята и забъркайте тестото.
3. Към брашното прибавете горната смес и добавете достатъчно вода, за да се получи относително плътно тесто.
4. Разбъркайте добре, покрийте с влажно парче плат и го оставете да се надигне за час и половина.
5. За пълнежа нагрейте олиото в тиган, добавете лука, чесъна и 1 с.л. с връхче къри на прах, смесени с ¼ чаша вода.
6. Запържете леко за няколко минути.
7. Добавете леблебията, разбъркайте и печете 5 минути.
8. Добавете 1 чаша вода, кимион, сол и черен пипер, покрийте съда, намалете температурата и оставете сместа да поври докато леблебията омекне. Това ще стане след 20-30 минути.
9. Когато леблебията е готова, трябва да е влажна и мека.
10. Прибавете лютивия сос и, ако желаете, още сол.
11. За "бара": Тестото трябва да е слегнало и оставено за 10-15 минути.
12. За да оформите "бара", вземете 1 супена лъжица от тестото и го разстелете в кръгла форма с диаметър 10-12 см. (Забележка: Обърнете особено внимание колко тънки, плоски и лепкави са тези кръгли парчета. Ако са по-дебели, по-сухи или тежки, няма да се получат в правилната консистенция.)
13. Използвайте олио, за да навлажните дланите си, за да не залепне за тях тестото.
14. Изпържете "барите" в горещо олио докато се надуят (около 15 секунди от всяка страна) и ги оставете да се отцедят върху кухненска хартия.
15. Когато всичко е готово, напълнете "барите" с леблебия като слагате по 1 супена лъжица с връх във всяка "бара" и я покривате с друга "бара", за да се получи нещо като сандвич.
Ярешко с къри
Това ямайско ястие е значително по-леко от повечето ястия, типични за този район, и има много варианти за готвене, включително с овнешко, вместо ярешко месо или с картофи, прибавени към сместа. Без значение как го ядете, ярешкото месо с къри почти винаги се сервира с ориз като гарнитура, което се оказва чудесна добавка към това вкусно ястие.
Съставки:
1 ½ кг. ярешко месо
3-4 с.л. къри
2 лука
4 стръка мащерка
2 стръка чесън
2 цели шотландски пикантни чушки
черен пипер
сол
2 малки моркова, нарязани на парчета (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подправете с къри, мащерка, чесън, лук, черен пипер и сол.
2. За по-добър вкус оставете сухото месо да престои една нощ в хладилника.
3. Сложете малко мазнина в тенджера и затоплете. Сложете месото в тенджерата и го запържете, докато придобие леко кафяв цвят.
4. Добавете 1 чаша вода и подправките.
5. Добавете морковите (по желание).
6. Печете, докато месото стане крехко.
7. Добавете цялата чушка и оставете ястието да ври на слаб огън 30 минути.
8. Направете сос, като добавите към сока от месото една чаена лъжичка царевично нишесте. Сервирайте с бял ориз.