Мъжете, които консумират много месо, месни и пълномаслени продукти имат семенна течност с по-лошо качество в сравнение с онези, които са ориентирани към консумиране на плодове зеленчуци и ниско маслени продукти. Тези резултати от изследването публикува испанският институт "Бернабео".

В проучването са участвали 61 испанци, пациенти в клиника за оплождане. Установено е, че близо половината от тях имат семенна течност с лошо качество и че става въпрос за хора, които в хранителния си режим имат прекалено много месни и пълномаслени млечни продукти.

Ръководителят на изследването доктор Хайме Мендиола обяснява, че антиоксидантите от плодовете и зеленчуците, като витамин С и ликопенът, може би помагат на сперматозоидите да се запазят от увреждане. От друга страна месото и мазната храна излагат организма на по-високо ниво на така наречения ксенобиотик, включително стероиди и различни химически съединения от естествено среда , например пестициди. Те действат като естроген. Ксенобиотиците имат тенденция да се акумулират в мазната храна. Замърсителите от околната среда стигат до организма на домашните животни чрез храната и водата.

Заедно с това в САЩ на пример на животните се дават и антибиотици и хормона за по-бързо порастване. Доктор Мендиола припомня, че 1988 г. в Европейския съюз е забранено използването на хормони в храната за животните. Участниците обаче в изследването в Испания са родени през 70-те години на миналия век и са били подложени на хормони от месото и млякото преди да влезе в сила забраната, съобщава БГНЕС.