Хранителни добавки за отслабване със съмнителни качества и дори съдържащи забранени вещества свободно се продават в интернет, а някои от тях сериозно увреждат сърцето и мозъка и дори водят до смърт. Това установи проверка на екип на Нова телевизия.

В търсене на варианти за красиво тяло и перфектни мускули репортерите успяват да достигнат до изключително опасни предложения за ударно отслабване. Само с няколко клика в интернет, буквално за секунди, се натъкнахме на безброй предложения за магически резултати.

Но внимание - често офертите включват продукти с доказано опасно действие, заради което са и официално спрени от продажба от Брюксел. Оказва се обаче, че в интернет нищо не може да спре търговците и контролът е невъзможен.

На сергията за отслабване има всичко - от чайове, гелове и нестандартни кафета, до хапчета и капсули с различни хранителни добавки - и винаги с обещанието за перфектна визия за буквално броени дни.

Екипът се натъква на магическата оферта - 8 килограма за два месеца! Хапчетата се рекламират като предпочитани от спортисти за чистене на мазнини и орелефяване. Бързият ефект се дължи на съставката сибутрамин.

Оказва се, че употребата на това вещество крие повече рискове от ползи и е забранено от Брюксел през август 2010 г.

През 2014 г. при анализ на 25 проби от хранителна добавка от азиатски произход в лабораторията на Агенцията по лекарства се натъкват на забраненото вещество. В агенцията обаче се контролират активните вещества само в лекарствата.

Засега на пазара няма официално регистрирани медикаменти за отслабване. Често обаче забранените съставки в лекарствата се прикриват зад добавки, за да се избегне контролът на агенцията.

Бъдете много внимателни ако прибягвате до чайове или медикаменти, които ви обещават бърза загуба на килограми.

Съветът е - по-добре чрез хранителен режим и тренировки в залата, по-бавно, но здравословно да се отървете от ненужните килограми.