Metaxa създадоха лимитирана серия, озаглавена Аen, за да отпразнува 120-годишнината на компанията. Напитката е смес от брендита, отлежали между 20 и 80 години.

Вкусът на Аen Metaxa ще бъде съхранен в 1888 гарафи от ръчно полиран френски севърски кристал със златна запушалка. Декантерите са напълнени от Бъчва №1, най-старата от избите на Metaxa, позната също и с името "Спирос", по името на основателя на дестилерията - Спирос Метакса.

Компанията е нарекла колекционерския уникат с древногръцката дума Аen, която носи значението - "вечен" или "завинаги".

Казват, че Бъчва №1 съдържа духът на Metaxa, защото бъчвата непрекъснато се допълва с дестилат в последните 20 години. Причината да се прави това, според Мастер Блендера на дестилерията Константинос Раптис е, че при дълго отлежаване поне 30% от дестилата се изпарява или излита - това е т.нар. "дял на ангелите".

25 декантера от Аen Metaxa ще бъдат достъпни в България.

Metaxa се приготвя от вино, съдържащо три вида гръцко грозде - Севатиано от Атика, Султания от остров Крит и Черен Коринт от южния едноименен полуостров. Виното се дестилира два пъти и след това се оставя да отлежава в дъбови бъчви между 3 и 30 години. Следващата стъпка в процеса на приготвяне е добавянето на мускатови ароматни вина от егейските острови Самос и Лимнос и от региона Патра. Също така, за да се завърши вкуса, се добавят специални билки и розови венчелистчета.

Само няколко човека в света знаят и пазят тайната рецепта на еликсира Metaxa - Мастер Блендерът и неговите помощници.

Звездите на етикета на Metaxa показват годините, които е отлежала напитката - в България се продават 3, 5, 7 и 12 годишни варианти.

Напитката може да се консумира чиста, с лед или с тоник, в зависимост от вкуса на нейните почитатели.