В край на деня сте привършили с повечето дела, които сте планирали. Затваряте вратата на кабинета си и оставяте офиса и работата надалеч. Понякога усещате удовлетворение, а понякога разочарование. Остават ви моментите на щастие с чаша коняк, кубинска пура и любима жена. Доставете си наслада с онези тютюневи листа, които идват при вас от тропиците и са подбрани и завити от мургава ръка.

Съществуват няколко правила за това как да си доставите максимално удоволствие с една пура. Първото условие е просто да разполагате с време. Пурите не бива да се пушат бързешката. Разказали сме ви как да си изберете пура и как да я запалите. Това което ви е нужно е минимум половин час.

Ето още някои тънкости, които ще ви бъдат полезни. Запалените пушачи на пури все още спорят дали лентата (банд) на пурата трябва да се свали или да се остави. Един от по-широко приетите възгледи е, че ако сте начинаещ пушач, то по добре да оставите лентата, което ви гарантира, че формата на пурата ще се запази, а увивният лист няма да се развие в неопитните ви ръце.

Ако сте уверен в уменията си - свалете листа, когато пурата е вече запалена и топла, което ще намали вероятността от повреди.

Единият край на пурите е винаги затворен. Това е причината в арсенала на истинския почитател на пури да има ножички, ножчета, гилотинки, раундкътъри и др. Овлажнете края на пурата с устни и с леко движение на палеца отсечете края на пурата на 2-3 мм от извивката. Срязаното място трябва да е достатъчно широко за да се усеща достатъчно силно вкусът на пурата.

Запалването на пурата е цяло изкуство, но разгарянето не е по-лесна задача. Когато вдъхвате дима, най-добре е пурата да е под-ъгъл от приблизително 45 градуса. Необходимо е огънчето да е обхванало пурата равномерно от всички страни. Вдъхнете няколко пъти за да се уверите, че е запалена добре, и се постарайте да водите пламъчето от незапалената страна. Ако пурата се възпламени рязко, постарайте се бързо да я изгасите, иначе увивният лист ще бъде обгорен и ще я изгубите.

Не е желателно също да оставяте пурата си да изгасне. Когато това се случи, запалете пурата възможно най-скоро. Не е допустимо да се оставя недопушена пура за следващия ден. Вкусовият букет на пурата се изменя когато е запалена и се нарушава неговият баланс. При повторното запалване пурата може да е вече горчива и безвкусна.

Първото дръпване е много важно. По принцип при пушенето на пура дръпването е „непълно" и не се преглъща, димът не стига до дробовете, тъй като може да замае съзнанието и да предизвика неприятен вкус. Ролята на първото дръпване е да „прочисти" пурата, да я „изпълни", да я накара да прояви най-силните си страни.
Истинските почитатели се наслаждават на пурата бавно, дръпвайки един-два пъти в минута, задържайки дима в уста, отсявайки нюансите, ароматите и вкусовете на тютюна.

Не дръпвайте от пурата твърде рязко и често. Това може да доведе до „прегряване" и да направи вкуса й рязък и неприятен.

Пепелта или „пепелната коронка" не се изтръсква рязко и дори е хубаво малка част от нея да остане на пурата и по този начин тя ще гори по-бавно. Когато вкусът на пурата стане твърде силен, а от нея остане твърде малко - това е времето да я оставите, но не я смачквайте, тъй като може да остави неприятен аромат в стаята. Разрешете й да изгасне с достойнство - нека изгасне сама.

millionaire.bg