Глобалното затопляне е един от най-важните въпроси, които висят като голяма питанка над планетата ни и всички правителства на нея. Ефектите от повишаващите се температури стават все по-очевидни, но от друга страна се засилват и научните напъни в посока овладяване на ситуацията, доколкото това изобщо е възможно. 

Наскоро Guardian съобщи за екип от учени от Харвард, които са изчислили, че би струвало около 2-2.5 млрд. долара на година да борим проблема чрез изкуствено затъмняване на Слънцето. Идеята за геоинженерство от подобен мащаб не е нова, но вече неизвестните в уравнението са по-малко.

Планът включва "инжектиране" на определени сулфати директно в атмосферата над планетата, които ще блокират част от слънчевите лъчи и ще помогнат за охлаждането на цялото кълбо.

Снимка 391000

Източник: iStock

Разбираме откъде изхождат хората от Харвард, но не ни се струва като разумна идея да се бъркаме допълнително в атмосферата, която така или иначе замърсяваме достатъчно с какво ли не.

Нека не забравяме, че Земята е преминавала през стотици, дори хиляди глобални промени в температурите и климата, промени в полюсите и какво ли още не.

Какво ще стане, ако полюсите на Земята се променят

Какво ще стане, ако полюсите на Земята се променят

Едва ли ще останем за дълго след това

Съществува теория, според която случващото се в модерно време затопляне, е просто природен феномен, за който нашите действия имат малък позитивен или негативен ефект. 

Самоубийствата, глобалното затопляне и една световна тенденция

Връзката между самоубийствата и глобалното затопляне

Каква и къде е връзката им

В същото време обаче идеята с "инжектирането" се струва доста атрактивна на бизнесите, които към днешна дата са изправени пред огромни харчове, за да се вместят в новите изисквания за устойчивост и намаляване на вредни емисии.

Мръсният въздух, глобалното затопляне и дърветата - какво ни очаква

Май и дърветата няма да ни спасят

Нови стряскащи данни