Когато заговорим за глобално затопляне и промени в климата, най-често това се случва в контекста на мръсен въздух, неустойчиво производство, природни катаклизми и прочее.

Понякога забравяме обаче, че климатът е директно обвързан с прехраната на милиарди по света, които разчитат на собствената си продукция, за да оцелеят.

Две сходни проучвания, цитирани от The Guardian, сочат, че съществува очевидна взаимовръзка между самоубийствата и покачващите се температури в земеделските региони.

Време е да повярваме в глобалното затопляне

Време е да повярваме в глобалното затопляне

Напълно нетипични явления в климата

Статистиката сочи, че през последните 30 години в Индия всяка година са се самоубивали средно около 200 души, занимаващи се с фермерство - в годините, когато продукцията е била провалена заради високите температури.

Изчислено е, че при покачването на всеки един градус над 20 по Целзий умират средно по около 70 души. Доста плашеща взаимовръзка, която е налице и в Мексико, но в различен мащаб.

Според данните всеки един градус повишение в температурата коства 4-9% от продуктивността на трудещите се в неклиматизирани пространства.

Глобалното затопляне превръща океаните в мъртви зони

Глобалното затопляне превръща океаните в мъртви зони

Океаните губят кислород и способността си да поддържат живот

Тези статистики се появяват броени дни, след като ООН обяви, че имаме 12 години, за да вземем драстични мерки в борбата със затоплянето, ако искаме да избегнем глобална катастрофа.