Гергьовден без агнешко, е като Нова година без пържоли за българина. За това, колкото й да е скромен бюджетът му, все ще отдели 13-14 лв. за кило агнешко месо. А в селата задължително тавата с цялото агне се мята в пещта или се завърта на шиш. Колкото са регионите в страната, толкова рецепти могат да бъдат дадени за приготвянето на гергьовденското агне. На места го пълнят с дреболиите и с ориз и го приготвят препечено на открит огън или в пещ. Другаде пък го задушават с гъби и арпаджик. Градските домакини пък са запалени по засукани рецепти със сметана.
Всички начини на приготовлението на агнешкото обаче са обединени от една подправка - пресният джоджен. Без него мръвката просто не струва. Другата билка, която омагьосва ангешкото, е девисила. Двете треви придават специфичен аромат на месото и го карат да се топи в устата. Най-добре е да са пресни, защото със сухи месото не става толкова вкусно.
Ето няколко отбрани рецепти за крехко агнешко за Гергьовден:
Агне на фурна
Изчистете и измийте агнето. Извадете вътрешностите му, като оставите само бъбреците. Поставете го в тава заедно с допълнителнo кости (за повече вкус). Залейте го с разтопеното масло и го сложете да се пече в по-силна фурна.
Когато агнето хване отгоре коричка, посолете го и добавете малко топла вода. От време на време го поливайте със соса от тавата. Ако е необходимо, долейте още вода, но не върху месото, а отстрани.
Поднесете агнешкото с топла гарнитура и в собствения му сос.
По селски
Две връзки зелен лук и по една връзка пресен джоджен и девесил се нарязват на ситно. Разстилат се в дълбока тава. Оформените от агнешки бут порции се потапят в смес от равни части олио, сол, черен и червен пипер. Мръвките се подреждат върху зеленчуците. Към тях се прибавят нарязаните на ситно леко сварени половин черен и бял дроб на агнето, сърце и далак, както и малко чревца. Всичко се покрива с дебели листа от лобода. Заливат се с вода, колкото да се покрият. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се слага във фурната. Пече се два часа на умерена температура.
Тас кебап
1,5 кг ангешко месо от бут се нарязва на ситни парченца. Осоляват се и се пържат в 3-4 супени лъжици масло. Щом се зачервят, се поръсват с червен и черен пипер. Преди добре опърженото месо да се свали от огъня, към него си прибавят нарязани на ситно връзка зелен лук, половин връзка копър и магданоз и четвърт - джоджен и девесил. Разбърква се добре, захлупва се и се оставя 2-3 минути да се задуши. Сваля се от огъня и се оставя още 5-7 минути под похлупака. Сервира се със зелена салата.
Агне печено на шиш - чеверме
Сложете 1 връзка пресен магданоз в корема на почистеното агне и го зашийте. Издялкайте от глог или дрян дълъг шиш и нанижете агнето на него. Сложете го на два чатала, здраво забити в земята край разпален огън. Агнето трябва да виси на две педи над жаравата. Оттук нататък започва бавното въртене (направете си списък на дежурните). От време на време го мажете с лой или олио. Ако жарта пламне, веднага я угасете с пръски вода. След два-три часа чевермето трябва да се е опекло. Кожата е добила кафява, хрупкава корица. Това ще разберете, ако от бутчето изтече бял сок, щом го прободете с остър нож. После действайте смело със същия нож, а най-добре всеки от компанията да се въоръжи със собствен и да си реже, каквото му харесва от сочната мръвка.
Със спанак
Месото се нарязва на малки парченца, които се запържват в масло. Зачервява се с червен пипер и се прибавят 1-2 кафеени лъжички брашно. Залива се с вода да се покрие и се оставя да ври на тих огън. През това време се опържват няколко стръка зелен лук, добавя се доматен сос и се прибавят към месото. Когато то се свари, се слагат и нарязаният спанак, джоджен, магданоз и черен пипер. По същия начин може да се приготви и със зелен боб и бакла.
Задушено бутче с арпаджик и моркови
Агнешко бутче до 2 кг се измива и подсушава. В тенджера се сгорещява масло, в което бутчето се пържи на умерен огън от всички страни, докато се образува коричка. Докато месото се пържи, не се боде с вилица, за да не изтича сокът му. Накрая се посолява. Към опърженото бутче се прибавят 1/2 чаена лъжичка ким, 4-5 супени лъжици доматен сок, 2-3 дафинови листа, няколко зърна черен пипер и бахар и 1 чаена чаша бяло вино. Отделно се опържват 15-20 лукчета арпаджик и два моркова, нарязани на тънки и дълги ивици. Щом се зачервят, те се прибавят към бутчето. Захлупено, ястието се оставя да ври около час на тих огън. Поднася се с гарнитура от пържени картофи и зелена салата.
Георгьовско агне печено в трап
Агнето се измива и посолява. Агнешките дреболии-вътрешности (бял дроб, черен дроб, черва, бъбреци, сърце), нарязани на едри парчета се сваряват. Почистват се 500 гр. сини сливи от костилките и се прибавят към вътрешностите. Прибавят се 250 гр смлени ядки, ситно нарязани гъби (300 гр), лук- 2 връзки, бабина душица и 1 връзка пресен магданоз. Прибавя се смлян черен пипер и сол на вкус. Сгорещява се 125 гр. масло и в него се сипва сместа, разбърква се и се залива с 2 ч.ч. вода, като се оставя да ври, докато омекнат лука и гъбите. С така приготвената плънка се напълва агнето и се зашива коремния отвор. От 1 кг. брашно, вода и сол на вкус се омесва тесто, което се разточва на голям лист. Увива се агнето, предварително намазано с мазнина и се поставя в трап, в който предварително е горял огън до побеляване на пръстта. Затрупва се с жарта, пепел и пръст и се пече 2-3 часа.
С кисело мляко
Предно агнешко бутче се посолява и се опържва в тенджера с 3 супени лъжици масло. Залива се с 2 чаени чаши вода и се оставя да се задушава, докато месото се свари и остане малко сос. Преди сервирането сосът се подбърква с два жълтъка и една чаена чаша кисело мляко. Месото се поднася нарязано на филии, залято със соса и поръсено с черен пипер.
По арабски
Агнешко бутче се посолява и се оставя да престои една нощ. Набожда се със скилидки чесън и с парченца сланина. Опържва се от всички страни и се залива с чаша вода и чаша червено вино. Прибавят се нарязан магданоз, 2-3 лъжички захар, настъргани 2-3 домата, няколко зрънца бахар и 2-3 дафинови листа. Оставя се да ври захлупено на тих огън, докато се свари месото. Поднася се със соса си, гарнитура от картофи, грах и зелена салата.
Агнешко с картофи
Месото се слага се в тавичка заедно с лука, нарязан на ситно, морковите, нарязани на колелца, и мазнината.
Посолява се, залива се с топла вода и се пече в умерена фурна, като от време на време се обръща.
Когато е почти готово, се слагат картофите, нарязани на дължина. Ястието отново се пече до готовност. Поднася се поръсено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
И най-добрата: Гергьовско агне с боб
Ритуалът е култов и в него участват само мъже. След като гътнат агнето, одерат го и го изчистят, те го пълнят с леко сварените и нарязани на ситно чревца и дреболии. Към плънката задължително се прибавят много зелен лук и пресни джоджен и девесил. Може да се сложат и гъби, арпаджик, магданоз или други зеленчуци. Сол, червен и черен пипер също се слагат според вкуса на онези, които го тъкмят и ще го хапват.
Приготвеното агне, което се намазва обилно със смес от масло, сол, черен и червен пипер, може да се зазида в предварително напалена пещ, където се пече в образувалата се жар. Или да се завърти на шиш. И в двата случая печенето продължава минимум 2 часа. През това време компанията се захваща с приготвянето на зрелия фасул. Изчистеният боб се слага да заври на бавен огън. Естествено първата вода се изхвърля. Преди да се сложи на котлона с втората вода, набъбналите люспи на зърната се отделят. За да върви работата по-спорно, в помощ на представителите на силния пол идва зелената салата, прокарвана с обилни глътки ракия.
Поддържането на пълните чинии и чаши е единствената работа на жените, иначе изключени от отговорния готварския процес. За да стане бобът вкусен, трябва да се вари на бавен огън и честичко да се разбърква. Неговото приготвяне трае горе-долу толкова, колкото и печенето на гергьовденското агне, което в никакъв случай не се изпуска от око, ако се върти на шиш. Добие ли апетитна червена коричка, агнето се сваля от огъня и се наточват ножовете за разрязването му. Порциите месо се сервират в големи чинии, а бобът просто се изхвърля.
Рецептите са от gotvarstvo.bg и hobyto.com