Руският парламент - Дума, може да приеме закон, който да ограничи продажбата на алкохол в магазините след определен час, обяви вицепремиерът Александър Жуков. Според него това може да стане факт до края на годината.

В момента в регионалните власти в страната разполагат с правомощия да ограничават търговията с алкохол по собствено усмотрение. В Москва, например, твърд алкохол не се продава в часовете между 11 вечерта и 8 ч. сутринта. В чеченската столица Грозни пък алкохол не може да се закупи след 20:00 часа.

Мярката е част от започната от премиера Владимир Путин кампания за ограничаване на употребата на алкохол с 55 % до 2020 г.

Борбата с тази пагубна зависимост се планира да премине на два етапа, като още през 2012 г. се очаква нивото на алкохолна употреба на глава от населението да спадне с 15%. Сред предвижданите мерки е приравняването на многократните нарушения в сферата на производството и оборота на алкохол с углавно престъпление, както и драстичното ограничение на рекламите на алкохолни продукти.

Планира се също така въвеждането на минимална допустима цена за спиртните напитки, както и обвързването й с алкохолния им градус.

Вторият етап от правителствената стратегия (2013 - 2020 г.) пък ще включи мерки за пълното ликвидиране на нелегалния алкохолен пазар в страната.

По официални данни годишната консумация на спиртни напитки в страната вече е достигнала 18 литра на човек, което е двойно повече от допустимата норма, определена от Световната здравна организация (СЗО). Не по-малко от 2 млн. руснаци са алкохолици, всяка година от алкохолно отравяне умират по 23 хил. души, а от болести, свързани с прекомерна употреба на спиртни напитки - над 75 хил. души.