Само заради брака жената моментално се сдобива с още 7 часа допълнителна къщна работа на седмица, установи ново изследване на университета в Мичиган.

Съпругите вършат не само "полагащата им се по закон" работа, ами и тази на мъжете си, като така им спестяват по час седмично от малките домашни задачки.

"Това е позната практика. При браковете все още има значително неравновесие в подялбата на работата - мъжете по принцип работят много повече извън вкъщи, докато жените се занимават повече с домакинството", казва Франк Стафърд от института за изследване на обществото, който е и ръководител на проекта.

"И положението на жените се влошава още повече, когато се родят деца", допълва той. Откритията на Стафърд се основават на данни от 2005 дневника, част от проучването на движението на доходите, което е започнало през 1968 г. и е завършило сега.

Изследователите са имали за цел да проучат как хората прекарват времето си и са анкетирали мъжете и жените колко време прекарват в готвене, чистене и неотменима работа по къщата.

Те открили, че младите необвързани жени извършват най-малко домакинска работа - около 12 часа седмично. Омъжените 60 и 70-годишни дами имали почти двойно повече работа, а жените с повече от три деца прекарвали 28 часа седмично в домакинство.