Наша певица и актриса, пробвала късмета си в САЩ, облече емблематичната рокля на Аня Пенчева, с която тя се снима във филма „Време разделно". Така 27 години след като някогашният секс символ на родното кино се появи в лентата на Людмил Стайков в уникална бяла рокля със стилни сребърни пафти, дрехата отново бе обезсмъртена на екрана.

Този път обаче роклята се показва във видео клип. Младата певица Петя Александрова-Алекса направи заедно с Дидо от „Дийп Зоун" свой музикален проект „Терминал" 2 и засне клип към него. 5-годишното й пребиваване в Лос Анджелис я е провокирало да посвети песен на емигрантството. Като реверанс към родината си и като израз на носталгия, Петя е избрала да заснеме видеото, облечена в роклята на героинята на Аня Пенчева - Севда от „Време разделно".

„Исках да намеря същата рокля и положих невероятни усилия, за да я намеря. Оказа се, че тя се пази в Националния исторически музей", казва Петя. Тя не се познава с Аня Пенчева, но с радост би се срещнала с нея.

За първи път костюмът се показва в цялата си прелест, след като във филма героинята Севда носи върху роклята червено покривало. Именно с тази дреха бе облечена Аня, когато Стойко Пеев я изнасилва почти наистина във „Време разделно" и разкъсва роклята й. Оригиналният костюм обаче е възстановен и се пази и досега. Дрехата е наета от Националния филмов център, който е съсобственик на уникалния реквизит на емблематичните български филми от 20 век. Сред тях е и „Време разделно", още повече че лентата бе избрана за любим филм на предишното столетие. Това обаче предизвика скандал, тъй като за част от кинаджиите и за част от обществото филмът, сниман в разгара на възродителния процес през 80-те години, е поръчков и исторически недостоверен.

Бялата рокля на Аня Пенчева се съхранява в Националния исторически музей, който заедно с филмовия център е собственик на автентични костюми, мебели и оръжия, специално изработени за историческите филми „Калоян", „Борис I", „Хан Аспарух", „Златният век", „Време разделно", „Денят на владетелите" и други. Всеки, който иска срещу определено заплащане, може да облече избран от него костюм и да се снима „в ролята" на героите от лентите. Вещите са част от дарението на Киноцентър „Бояна" след приватизацията през 2006 г. В НИМ се пазят и филмови костюми на Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Стойко Пеев.