Освен ако нямате алергия към него, няма причина да не се възползвате от всички чудеса, които предлага пчелния мед. Той е не само полезна храна, но и безценен помощник в домашната ви козметика.

Има антибактериални свойства и се бори с акнето. Антиоксидант е и възстановява увредената кожа бързо. Има и способността да поглъща влагата от въздуха и така да остави кожата хидратирана. Оказва се и полезен за премахването на излишния себум и свиването на порите. С две думи: която и да е маска с пчелен мед няма да ви навреди.

Как да използвате маските

Кожата ви трябва да е старателно почистена. Желателно е да е да е затоплена, като използвате чисто хавлиена кърпа, напоена с топла вода, изстискана и положена за около минута на лицето. Маските стоят около 15 минути, освен ако не е обозначено друго. Отмиването става първо с топла, а след това със студена вода, след което подхранете кожата си по обичайния начин.

За кожа, склонна към акне
1 ч. л. пресен лимонов сок
1 ч. л. мед
1 ч. л. сода за хляб

Содата е антибактериална и успокоява подуванията. Когато нанесете маската, не я превръщайте в скраб и не трийте. Изчакайте 15 минути и отмийте първо с топла, след това със студена вода.

За мазна кожа
1 ч. л. мед
1 ч. л. мароканска глина или хума
1 ч. л. органичен ябълков оцет

Глината контролира мастната секреция. За смесването на тази маска използвайте порцеланов съд и не метална лъжичка.

За чувствителна кожа
1 ч. л. мед
1 ч. л. чай матча на прах
1 ч. л. бадемово или олио от жожоба

Зеленият чай матча успокоява възпаленията и намалява зачервяването на кожата. Ако нямате матча, може да скъсате пакетче зелен чай и да ползвате съдържанието му.

За петна по кожата
1 ч. л. пресен лимонов сок
1 с. л. мед
1 с. л. кисело мляко
¼ ч. л. куркума

Куркумата от векове се използва за намаляване видимостта на петна и белези по кожата. Лимонът и киселото мляко имат излющващо действие и стимулират образуването на нови клетки. Оставете маската 20 минути и я ползвайте поне по веднъж на седмица в продължение на два-три месеца.

За суха кожа
2 ч. л. мед
¼ намачкано авокадо
2 ч. л. смлени сурови бадеми

Медът и авокадото хидратират успешно сухата кожа, докато бадемите имат ексфолиращ ефект върху мъртвите клетки, но доставят и необходимите полезни мазнини. Ако кожата е изключително суха, добавете към маската и чаена лъжичка бадемово олио.