Колекцията от ранни фотографски изображения „Забравените фотографии от Руско-турската война. 130 години по-късно" ще бъде показана в Националната художествена галерия (НХГ).


В изложбата за първи път се събират и експонират заедно творбите на двама от основните хроникьори на тази война.

Фотографиите на А. Д. Иванов са били открити в Руския държавен архив за кино и фото документи в Москва по наша молба чрез Евгений Березнер - виден познавач на историята на руската фотография.

Те са подбрани от албума "Забалканский поход". От същия архив са включени и няколко фотографии, чиито автори не са известни.

Творбите на Франц Душек - придворен фотограф на румънския княз Карол I - са открити  и безвъзмездно прeдоставени за включване в изложбата в частния архив на Бърлич  Маджуранис -  Риека от Борислав Дряновски.

Фотографиите на двамата автори показват реалните участници и герои на тази война - от обикновения войник до висшето командване в условията на военните действия.

В много от тях може да бъде открит "зародишът" на монументалните произведения на художника Верешчагин или италианския скулптор Арнолдо Цокки - автор на паметника на "Цар Освободител" в центъра на София.

Изложбата ще продължи до 15 май 2008 г.