Всеки, разлиствал страниците на нова книга, знае какво е усещането от онази специфична миризма на хартия и мастило. Също както и всеки, разлиствал страниците на комикс, знае какво е рисуваният свят да оживее пред очите му.

Aniventure Comic Con 2019, Скот Хана и какво ни е подготвил фестивалът тази година

Актьори от Game of Thrones и "Хари Потър" идват в София

Aniventure Comic Con 2019 не е за изпускане

Скот Хана познава добре и двете чувства, но най-вече второто, защото самият той рисува супергерои. Прави го не просто ей така - за удоволствие, а за комиксите на едни от най-големите в този бранш - Marvel и DC.

Още от 10-годишен той разбира, че рисуването е онова нещо, с което иска да се занимава през целия си живот. Фокусира се върху него и го прави част от своето съществуване. Вероятно затова и определя себе си първо като художник, после като учител и на трето място - като съпруг.

Естествено, да изкарваш хляба си с рисуване ни звучи доста забавно, още повече ако го правиш за Marvel и DC. Нещата обаче стоят по съвсем различен начин.

Скот Хана

Източник: Aniventure Comic Con

Скот Хана

На повечето места, където е работил, Скот Хана рисува по 12 часа на ден. Всеки месец през ръцете и очите му минават три или повече комикса. Днес обаче работният му ден изглежда малко по-различно - сега той и преподава, както и често пътува по света, за да се включва в различни комикс фестивали. Един от тях е Aniventure Comic Con в София, на който след броени дни ще видим на живо илюстратора.

Голяма част от професионалния си живот Скот Хана прекарва, като рисува именно Батман. Разбира се, и Спайдърмен. Затова и някак естествено е те двамата да са и любимите му супергерои. Но това далеч не е единствената причина.

Снимка 440683

Източник: marvel.fandom.com

Скот Хана смята, че сред супергероите както Батман, така и Спайдърмен имат за опоненти най-добре изградените образи на злодеи. Точно в тази малка подробност се крие и големият успех на двамата.

На базата на големия си опит той обаче определя Жокера като най-трудния за рисуване герой. "Да изкараш на лицето на един клоун едновременно толкова емоции е наистина трудно. Трябва го направиш и забавен, и луд, но в същото време и опасен, и това е доста сложна задача."

Но пък именно Жокера за Скот Хана е и най-големият злодей в комиксите. Той е и перфектният опонент на Батман във всяко едно отношение. От техните сблъсъци през годините се раждат и доста интересни истории.

Снимка 440681

Източник: Aniventure Comic Con

Кой е най-големият злодей в киното днес?

Доста труден въпрос. Мисля, че Танос определено печели първото място. Никой друг до този момент не е имал толкова добре изграден образ, също както и никой досега не е имал такова голямо въздействие върху киновселената - да заличиш половината живот в галактиката е постижение, което трудно може да бъде надскочено.

Какво според Вас ще бъде бъдещето на комиксите и филмите за супергерои?

Надявам се да продължим да правим комиксите и филмите все по-интересни откъм истории и все по-сложни откъм визуални ефекти, за да могат те да стават все по-добри и по-добри. Все пак в днешно време филмите да супергерои са едно от най-добрите средства за забавление в световен мащаб.

Кой тогава е следващият Стан Лий?

Мисля, че Брайън Мендис има страхотен принос към съвременните комикси както на Marvel, така и на DC. Разбира се, той не е създал толкова много супергерои и персонажи, колкото Стан, но успява да адаптира историите към новото поколение.

Aniventure Comic Con е в Интер Експо Център на 14 и 15 септември.

Пълната програма е тук, а информация за билетите - тук.