Благодарение на HBO България през последните две години имаме възможността да гледаме все повече български филми месеци, дори години след като премиерата им по кината е минала.

Валентина Каролева, "Доза Щастие", HBO GO, българските филми и животът им след киното

„Доза Щастие“ – най-голямото предизвикателство за Валентина Каролева

Каква е съдбата на българските филми след премиерата им по кината

Доволно потриваме ръце от новината, че селекцията с родни продукции в HBO GO ще се обогати с още два филма - "Диви и щастливи" и "Котка в стената".

Те ще бъдат достъпни в стрийминг платформата от 7 август, а телевизионната им премиера ще се състои в два последователни дни. В същия ден от 19:30 часа ще бъде излъчен "Котка в стената", а на следващия (8 август) от 19 часа - "Диви и щастливи".

С тези два филма само за 2020 г. новите попълнения в секцията Предложения от България стават цели пет, предхождани от "Доза Щастие", "Ирина" и "Дамасцена: Преходът".

"Диви и щастливи" е екшън комедия, която ни показва, че приятелството може да трае вечно. Когато по доста странно стечение на обстоятелствата Боряна (Яна Маринова) е отвлякла Мартин (Базил Айденбенц), син на богато английско семейство, тя се обръща за помощ към старата си приятелка Мила (Луиза Григорова-Макариев).

"Диви и щастливи", Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Александър Сано и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Диви и щастливи"

Яна Маринова и Луиза Григорова-Макариев са българските Телма и Луиз

Полицията, разбира се, тръгва по петите им, а в това число и педантичния инспектор Донев (Александър Сано), на когото трудно нещо може да му убегне. Сега големият въпрос е как двете момичета могат да се измъкнат от тази каша.

"Котка в стената" е на другия полюс и от него не трябва да очакваме екшъна и смешките, които са неизменна част от "Диви и щастливи".

Филмът е заснет в Лондон, където се и развива действието. Ирина (Ирина Атанасова) живее в блок в югоизточната част на града, а съжителството със съседите се е превърнало в истински кошмар.

По-голямата част от тях не се и опитват да си намерят работа, а за прехраната си разчитат на социални помощи. Асансьорът от удобно средство за придвижване между етажите се е превърнал в тоалетна, а размяната на любезности е нещо като всекидневие.

Снимка 490266

Източник: Activist38

Ирина обаче не иска да живее по подобен начин и се опитва да изкарва прехраната си като архитект. Светогледът ѝ обаче може и да се преобърне, когато общината предприема ремонт, за който не трябва да плащат всички, а само тези, които получават помощи.

През 2019 г. "Котка в стената" на режисьорките Мина Милева и Весела Казакова получи признание на Варшавския фестивал, както и на фестивал "Златна Роза". На Международния филмов фестивал София Филм Фест 2020 беше удостоен с наградата за Най-добър български игрален филм.