Вчера, 17 юни, HBO пусна първия епизод на новия си сериал "Еуфория". Както вече обърнахме внимание, фокусът в него е върху тийнейджъри, които се опитват да се справят с различните си зависимости и проблеми. Голямата звезда определено е Зендая, а представянето ѝ в пилотния епизод е доста добро.

„Еуфория“, Зендая, HBO и какво да очакваме от сериала

Какво да очакваме от „Еуфория“

Новият сериал на HBO ни развежда из тъмните дебри на тийнейджърското съзнание

Героинята ѝ Ру е събирателен образ на всички тийнейджъри, поели по пътя на наркотиците. На него тя стъпва още когато е на 11 години - заради здравословни проблеми лекарите ѝ дават течен валиум. Така и разбира, че светът може да е невероятно красив и приятен, когато си лек като перце и не ти пука за нищо.

Пикът на одисеята й с наркотиците идва в първия епизод на сериала, когато Ру едва не умира от свръхдоза, а е само на 17. И ако това ни се струва прекалено, нека кажем, че далеч не е. Защото с всяка следваща серия  "Еуфория" очевидно ще увеличава дозата "секс, наркотици и рокендрол". И за да стане още по-брутално, всичко ще се случва в живота не на възрастни хора, а в този на подрастващи тийнейджъри.

Доказателството: в интервю за Entertainment Weekly Зендая казва, че сцените, които карат зрителя да се изчерви в първия епизод на "Еуфория", са може би най-малко в сравнение с останалите седем. Разбира се, в сериала има и други истории. И всичките - уви, реалност в нашето съвремие.

Има трансджендър момиче - новодошлата в града Джулс (Хънтър Шейфър), която познава единствено Кат (Барби Ферейра). Кат пък - освен пълна физически, е и пълен аустайдер сред своите приятели. Има го и красивият Нейт (Якоб Елорди), на когото въобще не му е лесно - въпреки перфектно изваяното му тяло, младежът е отхвърлен от приятелката си. Има ги и проблемите с родителските "тела" и лошото им влияние, има го и робуването на социалните мрежи, както и лутането между бивши и настоящи гаджета.

От казаното дотук на всеки ще му стане ясно, че "Еуфория" ще е сериал за тийнейджъри, но направен като за възрастни, който обаче не трябва да се гледа техните деца. В крайна сметка е категоризиран и като 18+. И ако в първия епизод видяхме неща, които възбудиха интереса ни, то втори ще успее да го задържи и дори да го надгради отгоре.

The Hollywood Reporter пък са си направи труда да преброят всичките пениси, които се появяват в една от сцените от него. Бройката е точно 30, а членовете са на момчетата от училищния отбор по ръгби, изпаднали в еуфория (естествено!) в съблекалнята.

Разбира се, еуфорията на "Еуфория" има още много измерения - любовната искра между трансджендър момиче и хетеросексуална девойка, принудата да правиш неща, които не искаш, а нямаш друг възможен избор, както и ужаса да видиш видео записи как баща ти от години прави секс с непълнолетни момичета и момчета. И още, и още...

Докато накрая не започнем да се питаме напълно откровено дали "Еуфория", макар и предназначен за възрастни, не трябва да се гледа от родители и от техните деца. Колкото и неудобно да бъде и за двете страни. Просто защото такъв е животът на подрастващите днес.

Втори епизод на "Еуфория" ще бъде излъчен на 24 юни от 22 ч. по HBO.

От сутринта на същия ден ще бъде наличен в HBO GO