Често чуваме от по-възрастни хора, че днешната младеж е поела по лош път, прави каквото си иска и нищо не е като едно време. И тук трябва да се съгласим, защото наистина нещата са доста различни.

Това е така, не защото няма правила, а просто защото хората в днешно време не се страхуват да ги нарушават. Това важи в пълна сила и за тийнейджърите. Казваме тези неща, защото новият сериал на HBO "Еуфория" ще ни позволи да надникнем в света на днешната младеж.

И то какъв свят само. Сериалът ни показва различните истории на няколко тийнейджъра, общото между които е, че учат в едно училище. Основната фигура обаче е тази на 17-годишната Ру Бенет (Зендая). Въпреки че е от добро семейство, животът ѝ е много объркан и често губи контрол над емоциите си.

Всичко започва, когато е на 13 години и изпива няколко от хапчетата болния си баща, без да си дава сметка какви ще бъдат последствията. С годините зависимостта ѝ към различни субстанции и наркотици става все по-силна, докато един ден едва не умира от свръхдоза.

Спасява я малката ѝ сестра, която намира Ру в безпомощно състояние в стаята ѝ. Тази случка налага изпращането на 17-годишното момиче в рехабилитационен център, където се лекува в продължението на няколко месеца.

Когато се връща, повечето ѝ съученици са изненадани, че изобщо е успяла да оцелее след всичко преживяно и постоянната употреба на наркотици. На Ру обаче не ѝ пука особено какво мислят другите и се опитва да подреди иначе объркания си живот. Но това не е никак лесно , защото в главата ѝ е пълна каша, а емоциите ѝ са полюсни, като на всеки тийнейджър.

Светлината в тунела се появява, когато се запознава с Джулс, трансджендър момиче, което наскоро се е преместило в града. Двете се сприятеляват много бързо, защото разбират, че имат много общо помежду си. Борбата с различните им демони също попада в графата на приликите. В "Еуфория" много умело са преплетени настоящето и миналото, защото последното е неизменна част от всеки човек и дава отражения в настоящето му.

Не само Ру, но и останалите герои също преминават през различни фази от израстването си, които не са по-леки, макар и да не се отнасят до зависимост от наркотици.

Спокойно можем да кажем, че сериалът може да служи като добро показано (макар на моменти да е малко брутален) за всички родители, защото, ако гледат внимателно, могат да разберат през какво преминават и собствените им деца.

Дори те да не употребяват наркотици като някои от героите от "Еуфория" или да имат безразборни сексуални връзки. Причината е, че е застъпена и темата за влиянието на родителите в ранните детски години. И по-точно как това влияние може да нанесе сериозни вреди.

Няма как да не споменем, че силно впечатление ни направи играта на Зендая. Актрисата, която след по-малко от месец ще видим в "Спайдърмен: Далече от дома", се справя перфектно с нелеката задача да представи образа на Ру.

Премиерата на "Еуфория" е на 17 юни от 22 ч. по HBO. От сутринта на същия ден ще бъде наличен в HBO GO