Не афиширам, че съм вегетарианка. Обикновено крия, че не ям месо до последния възможен момент, сякаш е някаква страшна тайна. Работата е там, че рядко се намират хора, който да реагират нормално.

1) Първата реакция. Мъжете обикновенно питат: "Защо спря да ядеш месо?" и очакват логично обяснение. Простичкото: "Не съм способна да убия животно, затова не ми се вижда логично да го ям" не ги удовлетворява. Те искат да чуят някакъв наистина убедителен мотив, за да се откажеш от най-същественото нещо в живота - яденето на месо. Искат да чуят религиозни, политически или нравствени подбуди. Или поне някоя потресаваща история как си се натровил с месо, изял си нещо ужасно гнусно или си останал потресен от жестокото заколване на някоя животинка. Ако упорито настояваш, решават че криеш истината и започват да измислят легенди.

Жените го приемат като демонстрация от твоя страна, че си къде-къде по-възвишен и морално чист от тях и автоматично се юрват да ти доказват, че не е така. "Ауу, и аз винаги съм искала да спра да ям месо, ама не мога, много ми е слаба волята" - предполага се, че на вегетарианеца му трябва адски силна воля, за да се откаже от невероятно съблазнителното месо, което стои в центъра на вселената. "Аз всъщност съм почти вегетрианка. Не ям сланина, карантии и такива работа. Само чисто месо, без сланини. От време не време хапвам малко шунка или кренвирш, но само по веднъж на ден..." - следва тричасова тирада за диетните навици на събеседничката ви. Предполага се, че всеки вегетарианец изпитва живототрептущ интерес към хранителния режим на околните и представата му за интересен разговор е да му изредите всичко, което сте яли през последния месец.

По-възрастните хора са загрижени за товоето здраве, започват да ти обясняват, че без месо ще се разболееш и ще умреш или ще хванеш анемия и няма да можеш да имаш деца. Понякога се вайкат: "Такова хубаво момиче, пък не яде месо! Какво им става на децата в днешно време!". Започват да ти предлагат заешко, риба или дробчета, защото “това не е месо”.

2) Митовете. От вегетарианеца се очаква да е върл защитник на животните и специалист по диетите и здравословния начин на живот. Не твърдя, че няма и такива вегетарианци. Вероятно повечето са такива. Но аз пък, например, не съм. Много хора сериозно се стряскат от това, че аз, един вегетарианец, пуша цигари и пия алкохол. Следва въпросът, изречен с възмутен тон: "Уж много се грижиш за здравето си, не ядеш месо, пък пушиш цигари!". Чакайте бе хора, кога съм твърдяла, че не ям месо, понеже много ме е грижа за зравето ми? От вегетарианеца също така се очаква да убеждава всички останали да спрат да ядат месо и да се просълзява при вида на яхния. Развихри ли се спор на темата - а спор винаги се развихря в присъствиетио на извратен вегетарианец - от вас се очаква да вземете правилната страна - т.е., да се разчувставте и да дръпнете трогателна реч за правата на животните. Когато не го направите, на останалите им е все едно и се държат, сякаш вече сте го направили.

3) Странни реакции. Преди време в компания някой от познатите ми ме издаде, че не ям месо. Някаква девойка ме попита от колко време - почти година, отговорих аз. Девойката веднага се нахвърли отгоре ми с крясъци и започна да ме обвинява, че не съм истински вегетарианец. Тя познавала едни истински вегетарианци и много добре знаела, че те месо не ядат от рождение. Опитах се да успокоя девойката, като си признах, че да, аз съм един фалшив вегетарианец и само заблуждавам хората и че нейните познати определено са единствените истински вегетарианци. Въпреки това девойката не спря да се заяжда с мен цяла вечер. Кофти е да ти се кръстосат пътищата с някой, който познава истински вегетарианци.

Друга порода екземпляри са такива като вуйчо ми. В момента, в който кракът ми стъпи в неговата къща, той започва да се кара с мен защо не ям месо, за каква се мисля, да не би да съм нещо повече от останалите и т.н. Моят отговор, че за никаква не се мисля и че решението ми да не ям месо няма нищо общо с него, естествено, няма ефект.

4) Мили шегички. Много е смешно, когато сте на маса с тъп вегетарианец да говорите за клане, кръв и сурово месо. Също така е върхът на остроумието да твърдите, че в неговото ядене има месо – ха-ха-ха, със сигурност тъпият вегетарианец ще хукне да повръща. Но и да не го направи, все така е ужасно смешно. Бъдете сигурни, че сте първите, на които им е хрумнала подобна отлична идея. Никoй друг не се беше сетил досега.

Другото, което ще оживи вечерта, е да “съблазнявате” тъпия вегетарианец със сочно месце и да го изнудвате да опита поне едно парченце. Ако откаже, приемете го за лична обида и се карайте с него до края на вечерта.

 

http://whatsthatcrap.blogspot.com/