Отдавна не съм писала нищо в "Хрониките", но бунтарският дух на Хриси не е замрял, както им се иска на много псевдо герои от българската сцена. Причината е, че на волната ми душа й се прииска да разшири светогледа си и поради тази причина без много да му мисля събрах багажа и реших да изследвам нови хоризонти и да видя как, аджеба, го правят у чужбината. И, о чудо, да, правят го по-добре! Разбира се и там можем да се нагледаме на простотия, но поне зад граница ако се правиш на клоун, знаеш защо го правиш.

Разбира се да не забравяме, че за разлика от родния шоубизнес, там не се допускат некадърни хора, които не могат да изпеят и една нота, да не говорим да запишат песен, да ги дават "по телевизора" или да играят главни роли в големи продукции.
И така, като търсач на силни усещания, се метнах в дълбокото и взех, че се запознах с Джъстин Бийбър. Сега навярно скептичния български ум ще си каже "Да бе, ако беше така, сега нямаше да пише тука да ни баламосва" или "поредната кифла решила да се прави на интересна". Живеем в свободен свят и всеки може да вярва на каквото си поиска. Въпросът обаче е, че няма значение дали наистина съм го срещнала и дали се казва Мадона, Кание Уест или Бийбър. Въпросът е как гореспоменатите се държат и какво ги различава от родните ни звезди.

Далеч не е световната слава, а това, че те знаят каква е нейната цена и колко е труден пътят към нея. Наблюдавам, че много хора оплюват тийн идола и да, той наистина е кретен в доста отношения. Работата е там, че все пак трябва да е направил нещо правилно, за да стигне до там. Та нима нашите тийнове не се напиват по купни и не се забъркват в глупости?

Да се върнем на срещата ми с въпросната персона. Това, което ми направи впечатление в г-н Бийбър е, че загърбвайки славата, парите и блясъка около него, той е един най-обикновен тийнеджър, който се напушва с трева и гледа смешни клипчета из нета. Но най-основното, което прави впечатление е, че хлапето е непоправим джентълмен с добри обноски и уважение към друите, независимо от това дали срещу него стои Барак Обама или съвсем обикновен човек. Дали това земно поведение може да се определи и като качество на родните "звезди", след като наскоро прочетох как една бивша миска нарича едно момиче от народа "издънка", да не споменаваме неграмотното писане. И това е бивша кандидатка за Мис България! Тогава кой е по-пропаднал - Бийбър или ние, че допускаме да ни правят на маймуни и да даваме на децата ни да подражават на тези "звезди", убивайки малко по малко мозъчните си клетки, замествайки ги с тъпотия от най-висша степен.

И така, зад граница се нагледах на какво ли не, порадвах се на местния каймак от моделки, певци и прочие и реших да видя какво става обратно в майка България. И, о небеса! Докато си мислех, че по-зле не може да стане се оказа точно обратното. Първият удар, който бе нанесен по моя дълбоко вкоренен патриотизъм беше, че една "високо интелигнетна персона" започна да се изявява като репортер и дори бе допусната до Парламента, където интервюираше политици (друг е въпросът, доколко я възприемаха насериозно). Добре, разбирам, че въпросното предаване се нуждае от рейтинг и какво по-голямо повдигане на рейтинг от чифт изкуствени цици и тонове фон дьо тен. Нямам нищо против, нека дамата се снима, позира и говори безумици, като гост в предавания. Но самата тя да бъде в ролята на журналист? Мисля, че това преминава всякакви граници. Доколкото помня, за да можеш да водиш предаване, да си журналист или репортер се изискваше грамостнот, обща култура и прочие, и прочие. Явно всичко това отива на боклука и новото мото вече е: "Да живее силикона и аз покрай него!". Добре, това го преглътнахме.

Следва обаче още един съкрушителен удар по достойнството на българина. Сътвориха предаване, в което е водеща не коя да е, а пряката конкурентка на гореспонменатата персона. И сега вече борбата за надмощие между телевизиите не идва от това кой ще направи най-качественото предаване, а кой ще има водеща/репортерка с най-напомпана гръд. Ако Джей Ло знае, че родната хубавица си е присвоила идеята за името на предаването и прякора си от нея, сигурно направо ще се преименува. За способностите на "звездата" като водещ няма да коментираме, особено странните тикове и вдървеното положение на лицето й пред камерата, вследствие на ботокса. Шттт...спирам.

И така, сякаш това не беше достатъчно, за да накарат хората от славното ни минало да се преобърнат в гроба, ами на всичкото отгоре три знойни хубавици от миналогодишния конкурс "Мис България" (пародия, която няма да коментирам) решиха да стават певици.
И нека порнографията започне... сега! Това беше капакът, върхът на сладоледа, черешката на тортата, тоталното дъно ... Реших аз да видя какво са сътворили девойките - някакви си Велина, Моника и Вероника. След като изслушах ‘'песента'', стоях в точка около пет минути и се зачудих върху това как музиката носи послания, храни духа, повишава вибрациите. А посланието, което получих от това произведение на изкуството беше "да го барам". И тук госпожиците вероятно ще се опитат да ме апострофират, като дадат за пример западните и родни рапъри, чийто музика е пълна с цинизми.

Добре, ще кажа обаче следното: те могат да си го позволят. Защо ли? Защото продават милиони копия от албумите си, имат талант и не пеят "барай го" с цел да станат известни, а защото текстовете им са дълбоко изживяни, премислени и поднесени по по-брутален начин, който достига до аудиторията. Вероятно ако въпросните изпълнители чуят това творение няма да им остане друго освен да се "побарат" по главата недоумяващо.

Дотук добре, текстът е ясен, ние българският народ само ще си го бараме и това е, то май друго не ни остана. Следва начина на изпълнение. Дори един абсолютен непрофесионалист в областта може да отбележи пълната липса на гласови данни у момичетата. А те с гордост твърдят, че само се забавляват. Сигурно затова са си направили труда да пръснат, Бог знае каква сума, за реализирането на проекта (пари, които не е ясно откъде идват, имайки предвид липсата на работа и при трите грации). Наети са най-добрите в областта си: от коафьори, през гримьори, режисьори и други подобни -ори. Доста насериозно прието "забавление". На нападките от страна на хората, госпожиците отвръщат с баналното извинение, че това е просто човешка злоба и че "издънките", които не са ‘'Збъднали нито една своя мечта извън битовизма'' (силно подчертавам "З"бъднали) било нормално да завиждат. Хората са казали, че да си глупав е като да си мъртъв, ти не го знаеш, а само на другите около теб им е гадно.

И на народа му е гадно. Гадно му е заради клоаката, в която е затънал и се задушава от тонове силикон, оглушава от фалвишо пеене, ослепява от грозотията в родината ни и всекидневно си бие по една доза мозъчка упойка. И мисля си, дано сега Бийбър не си пуска смешни клипчета в нета, че ако попадне на ‘'барай го, и на Еверест го барай'', най-много да се откаже от певческата си кариера, да се върне в Канада, да млъкне и да си го бара.

 

Целувки,

Хриси