Гравитацията е един от природните закони, с които няма как да се борим. Но изкуството не обича да му се поставят рамки и да усеща ограничения. Именно затова редица творци доказват, че земното притегляне всъщност не е неизбежно.

Лоренцо Куин

Италианският скулптор е сред най-ярките последователи на анти-гравитационното движение в изкуството. Негови произведения, неподвластни на природните закони и будещи недоумение у минувачите, могат да бъдат забелязани в различни точки на света.

Някои са временни инсталации, други - постоянни. Във всички тях е вплетена идеята за баланса и хармонията, за ролята на жената в живота и за това как се допълва с мъжа.

Алекс Чинек

Британският скулптор буквално преобръща представите за градската среда с главата надолу. Любимото му занимание е да създава причудливи инсталации, които не само не са подвластни на гравитацията, но и ни карат да се чудим дали нещо в нас не е наред.

Създава и цяла къща от восък, която постепенно започва да се топи. А една от най-забележителните му творби безспорно е левитиращият макет на Ковънт Гардън, който може да се види в Лондон.

Снимка 339177

Източник: Facebook / Fubiz

Адриан Грей

Той живее и твори във Великобритания. Определян е като пионер в изкуството за балансиране на камъни. Създава композиции от тях, които аха да се сринат, но всъщност всичко е идеално преценено.

Снимка 339174

Източник: stonebalancing.com

Дейвид Уайн

Скулптурата "Момичето с делфина" на метри от Tower Bridge в Лондон е една от най-популярните в света, която разбира на пух и прах природните закони. Тя е там още от 1973 г. и милиони туристи годишни се снимат за спомен с нея. 

Снимка 339175

Източник: iStock

Гери Юда

Още един британец с доста авангардно виждане за нещата. Освен към скулптурите, той има страст и към колите. Затова успешно съумява да вплете двете в наистина забележителни произведения на изкуството.

Снимка 339182

Източник: Facebook / Gerry Judah

Превозни средства, които са готови да се изстрелят в космоса, но всъщност стоят неподвижни с предница, сочеща към небето, и на десетки метри над земята. Впечатляващо, нали?!