Тънка е границата между това едно място да е популярно, но без да се превръща в претъпкана и шумна дестинация.

Няма как - количеството определя качеството, но с обратен знак, когато говорим за тълпите от туристи по най-прелестните кътчета на планетата.

Неизбежно струпването на много хора на едно място създава доста проблеми, свързани със сигурността или с функционирането на местните власти и инфраструктурата.

Дори и огромният Ню Йорк започва кампания за насърчаване на туристите да посещават и кварталите извън Манхатън и Статуята на свободата. Градът се опитва да примами повече посетители извън легендарните места, като предлага разнообразни събития.

Всъщност, това е съветът на експертите - излезте от маркетинговите дестинации, където би могло да откриете също толкова забележителни, но далеч по-спокойни и чисти кътчета. 

Ето кои са местата, които са най-застрашени от от туристите:

Снимка 278593

Източник: GettyImages

Венеция - Тълпи от посетители ежедневно се изсипват с нискотарифни авиокомпании и круизни кораби. Местните власти се опитват да намалят броя на корабите, както и да гарантират, че пристиганията ще се разпределят равномерно през цялата седмица, за да не се стига до струпване на прекалено много хора по тесните канали и улички на Венеция. 

Снимка 225046

Източник: iStock

Дубровник - Круизната търговия застрашава и старинния хърватски град. На туристическата борса в Берлин стана известно, че местните власти подготвят приложение за смартфон до края на 2018 г. То ще позволява на потребителите да научават кога тесните алеи в стария град са претъпкани от хора и ще предлага алтернативни маршрути извън стените на града.

Снимка 307200

Източник: iStock

Барселона, Испания - Ръстът на туристите в столицата на Каталуния е непрекъснат от години. Подобно на Дубровник, местните власти се опитват по всякакъв начин да "изкарат" туристите извън града, тъй като там също се предлагат много атракции. Всяка година се отчита скок от около 10 процента, което прави града много шумен и несигурен. Всъщност, именно Барселона е на първо място в класациите на европейски градове, в които е най-вероятно да бъдеш ограбен на улицата.

Снимка 242904

Източник: GettyImages

Мачу Пикчу, Перу - Преди година се наложи правителството на Перу да определи дневен лимит на туристите, които могат да посетят древния град на инките на 2500 души. Според последните официални данни културната забележителност е била посетена близо 1,5 млн. пъти за изминалата година. Това пренаселване оказва фатално влияние върху древните руини. От следващата година от туристите ще се изисква да имат водачи, които ще са принудени да спазват определени маршрути и ще имат времеви ограничения за обиколка на обекта.

Тайланд затвори райски остров заради набези на туристи

Тайланд затвори райски остров заради набези на туристи

Ко Тачай ще остане необитаем за неопределено време

Така изглежда легендарният плаж "Мая Бей"

Източник: Кристина Цветкова

Така изглежда легендарният плаж "Мая Бей"

Тайланд

Преди година се наложи остров Кох Тачай да бъде затворен за туристи заради опасност от еко катастрофа. Природата в целия Тайланд е подложена на много предизвикателства - от една страна от прииждащите туристи, а от друга от липсата на регулация в организацията за посещения на островите, които са основна забележителност. Местните изсичат горите, а животните са подложени на лошо отношение. Пукет и Патая са примери за много комерсиален туризъм, където секс индустрията процъфтява. Това води до проблеми със сигурността и увеличаване на престъпленията свързани с невъздържани туристи.

Снимка 336065

Източник: iStock

Индия ограничава достъпа до Тадж Махал

Индия ограничава достъпа до Тадж Махал

Причината е прозаична

Тадж Махал, Индия - Местните власти наскоро обявиха, че ще ограничат броя на туристите, които посещават легендарния мраморен храм, в опит да се опази известната забележителност. Милиони туристи посещават ежегодно Тадж Махал. Дневно броят им е от 10-15 000 души, но може да достигне и по 70 000 през почивните дни. Сега властите обявиха, че вече няма да бъдат допускани повече от 40 000 души дневно.