Индия възнамерява да ограничи броя на посетителите, които всеки ден се тълпят, за да видят световноизвестния паметник на любовта Тадж Махал в град Агра, съобщават агенциите.

Причината е в реалността всяка туристическа атракция в днешно време - големите групи туристи, чието влияние и върху емблематичния мавзолей от XVII век е пагубно.

Снимка 336064

Източник: iStock

Според експерти, огромните тълпи допринасят за амортизацията на белия мрамор, който и без друго - заради мръсния въздух и безпризорните маймуни, катерещи се по фасадата на Тадж Махал, е пожълтял. Решението за ограничаване на броя на посетителите беше взето, след като на 31 декември петима души пострадаха в тълпата от хора.

Дневно Тадж Махал е посещаван от 10-15 хиляди души, но броят на посетителите е много по-голям през почивните дни и достига до около 70 хиляди. Според правителствената индийска статистика, само през 2016 г. мавзолеят е бил посетен от около 6,5 млн. души.

Затова и властите обявиха дневно ограничение на посетителите с индийски произход, допускани в историческия комплекс в рамките на работното време - само 40 000 души.

Снимка 336065

Източник: iStock

Въпреки че се опитват да запазят историята си, индийците знаят, че ограничаването на туристите може да се окаже пагубно. Затова рестрикциите няма да засегнат чужденците, които плащат по 1000 рупии (около 16 долара) за вход, докато местните плащат само 40 рупии.

Заради все по-достъпните пътувания в рамките на страната, милиони индийски туристи посещават Тадж Махал през годината, а броят им расте непрекъснато. Единственият начин за индиец, който на всяка цена иска да разгледа комплекса, е да си купи билет за чужденец.