Нека за момент си представим правоъгълно парче земя, с размери 200 на 100 метра, осеяно с 97 гъстопостроени къщи. А сега нека си представим, че популацията на този малък град е 60% деца, в него няма ток, пътища и вода, и се намира... насред океана.

Санта Крус дел Ислот е най-гъстонаселеният остров на планетата, изцяло създаден от човека и е построен върху фундамента на коралов риф, недалеч от бреговете на Колумбия.

На острова няма никаква престъпност, никога не е имало каквито и да е въоръжени конфликти и никой не заключва домовете си, защото реално всички там са познати или близки.

Снимка 345726

Източник: Facebook

По официални данни броят на хората там е 1247, а общата площ на плаващия град е 12 декара.

Островът е започнал от две къщи, построени преди време от две семейства, и, малко по малко, се е развил до сегашните си размери и вид.

На него няма административни институции, училища и магазини, но децата ежедневно се превозват до континента и посещават училище.

Снимка 345725

Източник: Facebook

Мястото не е лишено и от голямо количество проблеми, типични за подобен начин на съществуване, като например липсата на чиста питейна вода, която често подтиква жителите да пият от импровизирани канални системи. За храна се разчита на риболов и плодове, донесени от континента.

Туризмът на Санта Крус дел Ислот не е добре развит, най-вече заради проблемите с инфраструктурата. Това обаче не пречи на жителите да посрещат топло всеки чужденец, успял да се добере до тяхното кътче рай.