Недалеч от красивите брегове на Черна гора е разположен малък остров на име Ластавица, на който се намира крепостта "Мамула" - бивш концентрационен лагер и настоящ повод за раздор между държавата и местните. 

След разпускането на лагера преди 75 години крепостта е нищо повече от немного известна атракция, която преди няколко години привлича инвеститорски интерес. 

Снимка 412169

Източник: iStock

Швейцарската компания Swiss Orascom Development Holding получава от правителството на Черна гора договор за стопанисване на историческия обект за срок от 49 години, чиято цел е крепостта да бъде възстановена и превърната в луксозен хотел.

Сексът, хотелските стаи и къде е по-хубав

Защо сексът в хотелска стая е по-хубав

Когато не обичаме да ни безпокоят

Както можем да се досетим, местна неправителствена организация, подкрепена от доста жители от крайбрежните градчета, възроптава, след като инвеститорите започват сериозни и мащабни дейности на острова.

Снимка 412170

Източник: iStock

Местните са шокирани от това, че швейцарският холдинг е предприел 10-метрови изкопи във вътрешността на крепостта, разрушена е една от защитните й стени и са застрашени над 5000 птици, които живеят там.

За хората от околностите пък "Мамула" представлява сантиментален монумент с изключително значение и е недопустимо да бъде превърнат в място за Instagram снимки и шампанско в кофи.

Така ще изглеждат някои от спалните в бъдещия хотел.

Източник: Orascom

Така ще изглеждат някои от спалните в бъдещия хотел.

В същото време експерти на европейско равнище, както и черногорското правителство, пламенно защитават проекта, като дори изтъкват колко разумно и внимателно действат изпълнителите му. 

До момента са инвестирани над 4 милиона евро в преобразяването на крепостта, а швейцарците обещават, че новата "Мамула" ще бъде отворена за всички хора 365 дни в годината.

Дизайн на баня и коридор в реновираната крепост.

Източник: Orascom

Дизайн на баня и коридор в реновираната крепост.

Кой е прав и кой не е - няма как да знаем. От една страна, е добре, че правителствата са отворени към подобни проекти, които носят работни места и трансформират застояли структури.

Хотел Hilton London Bankside, първата веган хотелска стая и какви материали са използвани в нея

Първата веган хотелска стая

Ето от какво е направена

От друга страна, няма как да не се запитаме дали не отиваме твърде далеч с желанието си да стимулираме туризма, потъпквайки вековни ценности и исторически трагедии.