Новата поредица на BBC - "BBC 360", представя астронавти, описващи какво е да гледаш Земята от космоса. Видеоклиповете към филмите, които могат да се гледат свободно в YouTube, са създадени, за да отбележат публичното лансиране на новата виртуална реалност (VR) на BBC.

Зрителите плуват (буквално) над Земята, заради силния и въздействащ ефект на виртуалната реалност, който ще бъде подсилен допълнително, ако клипчетата се гледат с подходящите за целта очила.

Астронавтите, които описват какво е да си в открития космос и дават уроци на базата на своите преживявани, са Хелън Шърман - първата жена-космонавт на Великобритания, 250-та в света и 15-та жена в космоса, Роналд Гаран - американски пилот и астронавт на НАСА, участник в два космически полета и дълговременен престой в космоса от 164 денонощия, и Лука Пармитано - италиански инженер и астронавт в Европейския астронавтски корпус.

Лука Пармитано: "Нашата планета те оставя без дъх"

Първият, който излиза извън Международната космическа станция във вторник, 9 юли 2013 г., в 8:02 ч., е Лука Пармитано.

"Държах нещо в ръцете си, затова не успях да правя снимки и не можех да отида никъде - за шест минути нямах какво да правя, освен да гледам", споделя италианецът.

В космическата разходка е предвидено време за изгрев и когато Международната космическа станция прекосява Атлантика, Слънцето излиза.

"Светлината просто избухва. Летях над Западна Африка и в тази експлозия на светлина при изгрева имаше жълто, розово, червено", разкрива астронавтът.

"На преден план виждах дълбокото тъмно синьо на океана под мен, бялото, където вълните на океана се сливат с пясъка, а след това цветовете на пустинята - охра и изпечена глина. Цялата тази невероятна цветова гама наведнъж, която просто "избухва" пред теб и ти спира дъха", споделя развълнуван Пармитано.

 Роналд Гаран: "Космосът поставя Земята в перспектива"

Бившият астронавт на НАСА Роналд Гаран прекарва 178 дни в космоса, включително повече от 27 часа извън космическата совалка и Международната космическа станция по време на четири космически полета. Преживяванията преобразяват живота му и той отдава голяма част от кариерата си, за да предаде на хората това, което нарича "орбитална перспектива", чрез книги, живопис и филми.

"Да видиш нашата планета от космоса, е емоционално преживяване", казва Гаран. "Това, което преживях, беше дълбоко чувство на благодарност - благодарност за това, че мога да видя планетата от тази гледна точка и благодарност за планетата, която ни е дадена."

"Да бъда физически отделен от единствения свят, който някога познавах, ме накара да се чувствам дълбоко свързан с всички, които се намират в него", разкрива той.

Космонавтът споделя, че Международната космическа станция е може би най-сложната структура, изградена някога. Това, което го връхлита, докато е там, е осъзнаването, че "ако успеем да постигнем това ниво на сътрудничество, каквото имаме в космоса, и го свалим на повърхността на Земята, ще напреднем значително в решаването на най-належащите проблеми и предизвикателства."

Хелън Шърман: "Спомни си какво е най-важно"

"Бих искала да кажа на хората колко маловажни са материалните неща за нас", споделя Шармън, когато говори за филмите "BBC 360".

"Не казвам, че е погрешно да имаш чудесна червена, блестяща спортна кола или най-последния модел телефон, но това всъщност не е животът", казва Шармън. "Да гледам Земята от космоса ме накара да осъзная важността на човешките взаимоотношения."

"Най-важните неща са именно тези взаимоотношения. Нашето семейство и приятели в крайна сметка са по-ценни от всичко друго в света", заключва първата жена-космонавт на Великобритания.