Идеята за клонирането все още звучи страшно, нищо че не е от вчера. След овцата Доли, миналата година китайски учени клонираха успешно две маймуни, използвайки същата технология.

А в края на януари 2019 г. идва и новината за поредния научен пробив, който приемаме със смесени чувства. Действието се развива в шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките.

Петте макака са клонирани от учените чрез кожни клетки (фибробласти). Донорът на тези клетки е мъжки индивид, чиито гени са променени, за да се предизвикат нервно разтройство и смущения в съня.

Снимка 402470

Източник: Facebook / Sixth Tone

Така на малките маймунки също са предадени гени, отговорни за депресивни разтройства, безпокойство и дори шизофрения. Чрез създаването на примати с еднакви гени и симптоми китайските учени гонят пробив в изследването и лечението на различни болести - от психични до онкологични заболявания.

Ще се наблюдава и как биологичният часовник и неговите цикли влияят на здравето ни. А клонираните маймуни вече проявяват симптоми на нервни и психични разтройства и се очаква съвсем скоро да започнат тестовете.

Маймуните, които живеят в Каменната ера

Маймуните, които живеят в Каменната ера

Приликите не са случайни

Новината от китайските учени, без особена изненада, предизвика широка дискусия доколко е приемливо подобно генно модицифиране. От Китайската академия на науките са категорични, че технологията за клониране, която използват, е под строг контрол, и няма как да се използва за цели, различни от техните - напълно изследователски и за доброто на човечеството, пише Independent.