България бе определена като една от все по-налагащите се производителки на вино. В статия на Wаshington Post страната ни се нарежда до Турция, Молдова и Армения. Така преминаваме в графата "неочаквани и евтини вина".

В материала се посочва, че една от тенденции при търговията и консумацията на вино за следващите месеци включва именно откриването на нови страни-производители на вино. Те успяват да разместят пазара и познатата ни досега световна карта.

Снимка 334388

Източник: iStock

Конкретни региони свързваме с дадени вина. Аржентина се слави със сорта малбек, американският щат Орегон - с пино поар, а Нова Зеландия - със совиньон блан. И на трите места се произвежда и шардоне.

Чили свързваме с червени вина - каберне совиньон, мерло. В резултат на подобряване на винопроизводството в световен мащаб, все по-често се говори и за нови винени дестинации.

Снимка 334377

Източник: iStock

Tе може да имат дългогодишни, дори вековни традиции в производството на вино, но тепърва успяват да се наложат на международния пазар.

Български вина са печелили не една и две награди и са познати далеч отвъд границите ни. Но сега поредното признание идва от САЩ. В последните години в полезрението на сомелиерите попадат все повече пивки и не толкова скъпи родни вина. Очаква се това да се запази като тенденция.