Само на няколко часа от България, Средиземно море предлага невероятно разнообразие от курорти и места за почивка за всеки вкус - от луксозни 5-звезди хотели до уединени бунгала.

Остава само да изберем дестинацията - дали ще е близката и уютна Гърция, по-екзотичната Испания, бляскавата Френска Ривиера или пък очарователните острови около Италия.

Ето 5 места в първата и последната споменати държави, на които не бихме отказали да почиваме.

Masseria Le Torri

Намира се в популярното пристанищно градче Поляно а Маре в регион Пулиа. Сградата е строена през XVII век, но благодарение на грижливата си реставрация е придобила настоящия си искрящ вид.

Снимка 366331

Източник: Masseria Le Torri

Снимка 366330

Източник: Masseria Le Torri

Бял варовик и местен камък контрастират с околните горички, от които се носят аромати на лаврови дръвчета, маслини и череши. Още за Masseria Le Torr - тук.

Vacation House

Снимка 366336

Източник: George Anastassakis

На 50 метра над морето на Крит се намира тази лъхаща на лято къща. Изградена на мястото на съборена постройка, в строежа й е използван местен дялан камък, както и много дърво за уют.

Снимка 366334

Източник: George Anastassakis

Снимка 366335

Източник: George Anastassakis

Подходяща е за почивка на голяма компания или семейство, като отвореният план на кухнята/трапезарията предполага много весели вечери заедно.

MyCocoon

Ето ни и на Миконос, но ако не виждахме прекрасната открита тераса и пейзажа навън нямаше да се досетим, че сме в Гърция.

Снимка 366341

Източник: MyCocoon

Снимка 366340

Източник: MyCocoon

Интериорът напомня хотелите-капсули в Япония и типично източната изчистена естетика. Затова пък материалите са чудесни - зидария, дърво, юта и памук, което прави My Cocoon един от най-еко хостелите, които сме виждали. Още за MyCocoon - тук.

Dimora delle Balze

Дворът на това невероятно имение е заграден от високи каменни стени, които ни карат да се чувстваме като в замък. Причината за тях е по-зловеща - много от старите местни къщи са заградени по този начин, за да се предпазят от бандитските нападения, популярни тук през XIX век.

Снимка 366345

Източник: Dimora delle Balze

Снимка 366344

Източник: Dimora delle Balze

Намираме се в Ното, Сицилия. От престъпниците в имението няма помен, затова пък може да отдъхнете в някой от трите вътрешни двора, да отседнете в някоя от 14 стаи и да се насладите на градината, простираща се на 27 хектара. Още за Dimora delle Balze - тук

Dammuso Mare di Nikà

Моментално бихме избрали тази вила, която стои на 20 метра над морското равнище на чудесния остров Пантелерия, отново край Сицилия.

Снимка 366346

Източник: Dammuso Mare di Nikà

Снимка 366347

Източник: Dammuso Mare di Nikà

Няма как това да стане, защото първите свободни дати за резервация започват през октомври. В което няма нищо чудно - каменна, с равен покрив и тропическо усещане, къщата се намира на уединено място, но предлага всички удобства, които бихме искали. Може би ще си я запазим за следващото лято. Още за Dammuso Mare di Nikà - тук.