Детското лятно училище в с. Широка лъка ще приключи с театрален фестивал на 12 юли.

"Приказки от Япония" е темата на различните театрални ателиета, а фестивалът дава възможност на децата в неравностойно социално положение да се изявят и да придобият по-голяма увереност в своя талант.

Те сами измислят сценария за представлението, подготвят костюмите, декора и изиграват героите на сцената.

В продължение на 3 седмици - от 23 юни до 13 юли, деца на възраст между 6 и 15 години от ДОВДЛРГ "Катя Ванчева" и други училища в региона развиват своя артистичен талант под насърчителния поглед на група от 20 артисти от България и Холандия, сeлектирани от режисьорката Елена Панайотова.

В заключителния фестивал ще се включи и съставът на Малкия Карандил. Дарение на ученици от Хага пък ще осигури ново озвучаване и осветление на сцената на местното читалище.

На сцената, специално изградена за събитието, пред дом "Катя Ванчева" (при дъждовно време - в читалището), гостите ще видят:

  • - 11 юли, 18:30 - Малкият Карандил
  • - 12 юли, 13:30 - Детски приказен фестивал
  • - 13 юли, 13:00 - Импровизации с индийска музика от приятели на организаторите


През 2003 г. за първи път организаторите от Фондация за култура "Ден Гри - Х", подкрепяни в усилията си от софийския офис на LLP Group, започват да използват изразните средства на театъра, танца и музиката в работата с децата "в риск".

Благодарение на постоянната работа в продължение вече на шест лета у децата се затвърждават умения за себеизразяване, общуване, концентрация и работа в група.