В последните седмици милиони хора по света бяха принудени да работят от вкъщи. А това доведе и до увеличаване на онлайн комуникацията с колеги, шефове и партньори.

И платформата за видеоразговори Zoom неусетно започна да догонва Facebook, Twiiter и Instagram по популярност и потребители - над 200 милиона участници в разговори само през месец март.

Това предизвика сериозно увеличаване на цената на акциите на компанията, но и до сериозни критики и дори забрани за ползване на приложението.

Снимка 476191

Източник: iStock

Първо се оказа, че версията на Zoom за iOS изпраща информация към сървърите на Fаcebook без разрешението на потребителите. Пробивите в настолната версия пък позволяват да станем част от конферентен разговор на хора, които не познаваме, и дори да получим достъп до камерата и микрофона им.

Илон Мъск побърза да забрани на служителите в своите компании да ползват платформата за комуникация помежду си с цел да предотврати възможно изтичане на данни. Същото направиха и шефовете на Siemens, както и тези на Google и NASA.

Американският сенат също се отказа от разговорите по този канал, а някои правителства искат и пълна забрана на ползването му на територията на страната - като Тайван.

Снимка 476203

Източник: iStock

Основният проблем на Zoom е, че е прекалено достъпен за хакерите. Това нямаше да е толкова голям световен проблем, ако платформата не бе придобила такава популярност. Но сега е, защото данните (пароли, мейли и URL адреси) на над 500 хиляди потребители се оказаха налични в Dark Web.

Хакерите продават регистрациите на символичната сума от едно пени, което доказва, че тяхната цел не е печалба, а сриване на репутацията на Zoom. И всеки, които си купи тези данни, може да влезе в чужд профил, да участва в чужди разговори и да научава неща, които не са негова работа, пише Daily Mail.

От компанията обясниха, че този теч на данни няма да засегне използването на платформата от големите корпоративни потребители. Взети са и необходимите мерки, за да се установи кой и как е пробил базата данни. 

Въпреки това, стават все повече случаите на т.нар. Zoombombing, в които хакери се включват в нечий конферентен разговор и пускат порнографско или расистко съдържание, докато се провежда образователен курс например.

Facebook, Quiet Mode и как социалната мрежа ни помага да си починем от нея

Facebook иска да си починем от него

Как ще ни помогне с технологичния детокс

Затова компютърните специалисти препоръчват да ползваме алтернативи като FaceTime, Google Duo, Microsoft Teams, Jitsi.