Партньорството между представители на един и същи пол е често срещано при всички основни видове животни. При това в повечето географски региони на света.

Кои са най-малките и симпатични животни в ​​света

Най-миниатюрните животни в света

Умалена версия на познатите видове от животинското царство

Учените така и не успяват да разгадаят напълно еволюционните причини, които стоят зад това животните да се привличат с представители от същия пол. Но както изглежда, това е широко разпространено поведение в животинското царство.

Пингвини

През 2021 г. два мъжки пингвина в зоологическата градина Rosamond Gifford в Ню Йорк станаха приемни родители на излюпено малко пингвинче. Зоопаркът изпълнява план за оцеляване на уязвими видове пингвини от вида Хумболт, като за целта решават да дадат на най-надеждните двойки яйца, което те да отглеждат в гнездата си.

Снимка 620670

Мъжка двойка на име Елмър и Лима получава първия шанс да отгледа чуждо яйце и на 1 януари, 2022 г. посреща здраво пингвинче. Това са първите в историята на зоологическата градина приемни родители от един и същи пол.

Слонове

Еднополовите връзки при слоновете са дълготрайни, за разлика от хетеросексуалните. До 45% от азиатските слонове имат отношения със същия пол.

Жирафи

Мъжките жирафи са много по-склонни да извършват ритуали за чифтосване с други мъжки индивиди, отколкото с женски.

Мармоти

Снимка 620668

Характерно за женските мармоти е, че по-често се привличат помежду си, отколкото с мъжките представители на вида.

Овце

Между 8% и 10% от овните влизат в отношения с представители на своя пол, а 18 до 20% - и с двата пола.

Лъвове

Снимка 620672

Мъжките лъвове прекарват цели периоди в еднополови връзки. И макар че женските хомосексуални връзки са често наблюдавани, когато животните са в плен, подобно поведение никога не е срещано в дивата природа.

Ботленосови делфини

Това е видът, при който е най-често еднополовото свързване, което включва както женски партньорства, така и мъжки.

Бонобо

Снимка 620667

Известни още като малки шимпанзета, тези животни живеят в матриархално общество, в което повечето са бисексуални. А любопитното е, че често сексуалните им действия включват две или повече женски.

Орангутани

Връзките между представители на същия пол са основна част от обществото на орангутаните, както в дивата природа, така и в плен.

Черни лебеди

Снимка 620669

Една четвърт от всички двойки черни лебеди са с два мъжки. Често те включват партньорка, която обаче прогонват, след като снесе яйцата си, пише Stars Insider.

Водни кончета и плодови мушици

Между 20% и 80% от мъжките водни кончета се чифтосват с представители от собствения си пол. Подобно е и положението с мъжките плодови мушици.