Миниатюрните животни са едни от най-симпатичните същества на планетата. Често те изглеждат като умалена версия на познатите видове от животинското царство.

Новородените животни и любопитните факти, свързани с тях, за които не сме и подозирали

Любопитните факти за малките животни

Толкова симпатични

Понякога тези мини-животни са истинско чудо на дивата природа - част от еволюцията им е да придобият наистина малък размер, за да могат да оцеляват по-лесно. Други пък са резултат от човешка намеса и развъдни програми за "производство" на целенасочено дребни същества, тъй като те са много търсени за домашни любимци.

От Stars Insider подбират няколко от най-малките представители на животинското царство, които няма как да не предизвикат усмивка.

Мармозетка

Снимка 614229

Източник: iStock

Най-малката маймуна в света се среща в тропическите гори около басейна на река Амазонка в Южна Америка. С височината едва от 15 см, това е един от най-малките примати на планетата.

Малък сокол

Снимка 614232

Източник: iStock

Малкият сокол е най-дребната граблива птица, обитаваща африканския континент. Достига до дължина не повече от 20 см. И макар да са малки, те са мощни хищни птици, които се хранят с влечуги, насекоми и дори малки птици.

Американска пигмейска коза

Снимка 614227

Източник: iStock

Малката и изключително симпатична коза е внесена от Африка в САЩ през 30-те години на миналия век. И до ден днешен тя е популярен домашен любимец. Дружелюбните същества достигат максимален с размери от 50 см.

Листен хамелеон пигмей

Снимка 614224

Източник: iStock

Един от най-малките гущери на планетата, този харизматичен хамелеон достига до 3,4 см големина. Дребното създание е родом от Носи-Бе, остров край бреговете на Мадагаскар.

Етруска земеровка

Снимка 614226

Източник: iStock

Тези малки бързо движещи се бозайници са с максимална дължина от 6 см - без опашката. Обитават полупустинни местности в Африка, Южна Европа и Азия и имат супер бърз метаболизъм и се хранят на всеки два часа.

Мини заек

Снимка 614228

Източник: iStock

Произхождащи от Съединените щати, мини-зайчетата са най-малките членове на семейството на лепоридите (семейството на зайците, включващи около 60 вида бозайници). Те не достигат повече 29,5 см и се отличават със значително по-къси уши.

Лисица фенек

Снимка 614230

Източник: iStock

Със средна височина от 20 см, лисицата фенек е най-малкото животно от семейство Кучеви. Може да са малки, но пък има огромни уши, с което предизвикват истинско умилениe. В реалния живот обаче са хищни същества, обитаващи пустините на Северна Африка и Азия.

Малък африкански таралеж

Снимка 614223

Източник: iStock

В последните години той се превърна в често желан домашен любимец. Освен че е малък - достига до 30 см, той има по-меки бодли в сравнение с по-големите си роднини. Естественото им местообитание е Централна Африка.

Бухал пигмей

Снимка 614231

Източник: iStock

Птицата с големи, любопитни очи е един от най-често срещаните видове в Централна и Южна Америка. Големината  му е обикновено около 15 см.

Кайман на Кювие

Снимка 614222

Източник: iStock

Това е влечуго от семейство Алигаторови, обитаващо северните части на Южна Америка. Това е най-малкият вид от семейството, достигащ до 1,4 метра дължина. Открито за първи път през 1807 г. от френския зоолог Жорж Кювие, чието име носи.