Да отглеждаш екзотично (или просто диво) животно като домашен любимец може да звучи страхотно. На практика обаче нещата са доста по-различни. Затова добре е да помислим добре, преди да решим да вкараме в дома си странно животинче или влечуго.

Панда, коала, щраус, най-глупавите животни и кои влизат в този списък

Най-глупавите животни в света

Създания, които не блястят с особен интелект

Вероятно сме се замисляли и защо животни като зебрата, лисицата или тигъра така и никога не са били опитомени.

Повечето животни не трябва да се държат в плен, при това не само за безопасността на хората, но и защото те самите не биха могли да оцелеят. Ето и кои са най-неподходящи за отглеждане в домашна среда, и за опитомяване.

Зелена игуана

Отглеждането на зелената игуана може значително да повлияе на банковата ни сметка, тъй като изисква доста място, специална температура и специфична диета. Освен това тези влечуги живеят доста дълго, което ги превръща в дългосрочен ангажимент.

Снимка 604121

Източник: iStock

И макар привидно да не изглежда така, игуаните са силни животни - биха могли да счупят човешка ръка само с едно движение на опашката си.

Чинчила

Чинчилите са сладки и очарователни. Но те са и силно социални същества и се нуждаят от много внимание. По природа са любопитни откриватели и предпочитат да изследват околната среда, отколкото да бъдат държани на едно място.

Скорпион

Не всички скорпиони имат отрова, способна да убие човек. Но факт е, че всички жилят, при това болезнено - жилото им е сравнимо с това на осата.

Снимка 604117

Източник: iStock

Най-популярният за домашен любимец сред този разред безгръбначни животни, принадлежащи към класа на паякообразните, е императорският скорпион. Като цяло не са трудни за отглеждане, но въпреки това представляват потенциална заплаха за деца или други домашни любимци.

Примати

Грижата за приматите често може да изглежда като грижа за малко дете. Но реалността е съвсем друга. Като диви животни те често са агресивни, неконтролируеми, дори и когато човек полага най-правилните грижи.

Опосум

Колкото и симпатични да са тези малки животинки, те не биха могли да живеят затворени в ограничена среда. В някои места по света дори е незаконно да се отглеждат като домашни любимци.

Снимка 604119

Източник: iStock

Известно е, че в резултат на неправилно хранене развиват и метаболитни костни заболявания.

Змии

Вероятно твърде малко хора биха се наели да отглеждат змия в къщи. Но е факт, че има подобни любители на екстремните усещания, още повече и такива, които са избрали отровната змия. Безспорно звучи екзотично, но си струва да се замислим какво може да се случи, ако влечугото успее да излезе от заграждението си.

Зебра

В миналото хората са се опитвали да обучават и опитомяват зебрите. Въпреки това обаче няма как да ги забележим в нечий двор. И за това си има основателна причина - зебрите, макар и да напомнят на конете, имат съвсем различни нужди от тях. Изискват години обучение, трудно се поддават на дресировка и могат да бъдат невероятно агресивни.

Снимка 604120

Източник: iStock

Лисица

Безспорно лисицата е красиво животно. И дори и да ни се иска да я разхождаме в парка или да се любуваме отблизо на красивата ѝ козина, надали някога бихме могли да го постигнем. Тя е твърде диво животно и е потенциално опасна и разрушителна. Освен това излъчва силна, неприятна миризма.

Новородените животни и любопитните факти, свързани с тях, за които не сме и подозирали

Любопитните факти за малките животни

Толкова симпатични

Тигър

Наистина звучи вълнуващо да отглеждаме тази гигантска котка като домашен любимец. Но това ще си остане само в сферата на фантазиите. Защото може да извадим котката от джунглата, но не може да извадим джунглата от котката. С други думи, просто няма как да ограничим тигър да обитава единствено дома или двора ни, пише Stars Insider.