Климатичните промени са всe по-наболял проблем за цялата планета и време за действие почти не ни остана. Мнозина смятат, че решението трябва да дойде от хората, които разполагат с най-много пари, защото те могат да задействат и мащабна промяна.

И тук отново се появява фигурата на Бил Гейтс - човекът, когото в последните месеци обвиниха, че иска да чипира населението на Земята чрез ваксините срещу COVID-19. Изглежда обаче той има други планове и го вълнуват други теории, не толкова конспиративни.

Основателят на Microsoft работи в тясно сътрудничество с учени от различни сфери и финансира различни техни проекти. А според Forbes последният е повече от интересен.

Снимка 479052

Източник: GettyImages

На Гейтс много му е харесала идеята за "затъмняване" на Слънцето. "Не можеш да скриеш Слънцето с пръст, но може би с наука и технологии това е възможно", размишлява той върху идеята за отслабване на слънчевата светлина с цел охлаждане на нашата планета.

Идеята се основава на изследването Stratospheric Controlled Disturbance Experiment, проведено от учени от Харвард и има за цел да намери начин, по който слънчевата светлина да се отразява извън атмосферата на Земята.

Мнението на изследователите е, че това може да стане чрез пръскането на тонове нетоксичен калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата - стратосферен аерозол, който би могъл да повлияе на слънчевата геоинженерия.

Снимка 516598

Източник: iStock

Проектът предвижда провеждането на експеримент с балон с научно оборудване, за да се добие по-голяма яснота какъв ефект би могъл да предизвика газът и дали наистина може да действа за отразяване на слънчевата светлина.

Идеята за намаляването на температурата на Земята по този начин среща както привърженици в лицето на Гейтс, така и противници в научите среди. Според тях подобен експеримент би довел до не по-малко притесните климатични промени от тези, които наблюдаваме сега.

Бил Гейтс, ваксината срещу COVID-19 и какво ще направи милиардерът, след като се ваксинира

Първото нещо, което Бил Гейтс ще направи след ваксинирането си срещу COVID-19

С усмивка за близкото бъдеще

А ако пък изненадващо идеята проработи, това би могло да доведе до неглижиране на проблема с парниковите газове, който не търпи отлагане и би трябва да се реши първи.