Големият бариерен риф, едно от най-впечатляващите чудеса на природата, също не бе пощадено от глобалното затопляне. Въпреки притеснителните промени, които настъпиха в цялостната екосистема в последно време, районът продължава да ни изумява с гледки.

В последните дни учени от Queensland Government's Department of Environment and Science с помощта на дронове успяха да заснемат хиляди костенурки, събрали се край австралийския бряг, за да гнездят.

Това не е необичайно явление за района, защото на остров Рейн е най-голямата колония на зелени морски костенурки, но отвисоко тя изглежда наистина впечатляващо.

Смята се, че бройката на животните е 64 000 - толкова, колкото са преброени на острова в края на миналата година. Всички те плуват към острова, за да снесат там яйцата си.

Този вид костенурки попада сред защитените и уловът им е забранен. Въпреки това, популацията им е сериозно застрашена - заради събирането на яйца и унищожаването на местообитанията им.

Учените са и на мнение, че размножаването на костенурките не е толкова ефективно, колкото са очаквали, а новите поколения са значително по-малобройни, пише People.

Огромните костенурки, дресировката им и колко са умни влечугите от Галапагос

Колко са умни гигантските костенурки

Изненадани сме

Неправителнствени организации работят по подобряване на условията за местообитание и гнездене за зелените костенурки на острова и се надяват с предприетите мерки да успеят да предпазят вида от изчезване.