В последните години растителните алтернативи на кравето мляко стават все по-популярни. И докато в магазините цените им са доста високи, някои от тях можем да си приготвим вкъщи като най-лесно и изгодно - например това от овесени ядки. Но, оказва се, освен своите ползи, тe крият и някои рискове.
Преди няколко месеца учени алармираха, че овесеното мляко може да доведе до повишаване на нивата на кръвна захар. А сега научаваме и за още един евентуален риск от неговата редовна консумация.
Учени от китайския Southern Medical University анализират данни за 350 хиляди участници на възраст между 36 и 73 години, предоставени от UK Biobank. Така стигат до извода, че тези, които залагат на растителната алтернатива на прясното мляко, са изложени на по-висок риск от развитие на депресивни състояния (12%) и тревожност (10%) в сравнение с тези, които консумират нискомаслено животински продукти.
Източник: iStock
Обяснението на учените е, че прясното мляко е богато на различни хранителни вещества като лактоза, липиди, протеин и минерали, които са важни както за физическото, така и за психичното ни здраве. Освен това съдържа и големи количества калций, който доказано повишава производството на хормона на щастието серотонин и действа подобно на антидепресантите.
Прави се и важното уточнение, че пълномасленото мляко е с високо съдържание на наситени мазнини. А те, в по-големи количества, също могат да доведат до депресия и тревожност. Затова като най-полезна алтернатива се посочват нискомаслените млечни продукти, които ни дават ползите на животинския продукт, но с по-малко вреда, пише Woman's Health.
Друго изследване на учени от University of Copenhagen потвърждава, че не е добра идея да изключваме напълно кравето прясно мляко от менюто си - просто защото е богато на хранителни вещества, които растителните му алтернативи не могат да ни предложат. И тук отново ключът е в баланса и, ако искаме, можем да комбинираме приема на двата вида мляко, за да извлечем ползи от всеки от тях, съветва Hinduistan Times.