Дори да предположим, че Илон Мъск и Джеф Безос вече са готови да ни продадат еднопосочни билети към Марс, едва ли ще е разумно решение да приемем предизвикателството.

Независимо какви бази на Марс обещават милиардерите, човешкото тяло далеч не е готово да предприеме скок към друга планета, съобщават от ScienceDaily, позовавайки се на данни на NASA.

Илон Мъск и Big Falcon Rocket - гигантската ракета за обиколка на Луната

Колкото точно е голяма гигантската ракета на Мъск

Най-мащабната космическа операция до момента

Истината е, че дори астронавтите, които прекарват години в подготовки и обучения, изпитват трудности в космоса, които са отвъд човешкия контрол. 

Снимка 412852

Източник: iStock

При над половината от астронавтите, които прекарват време в Международната космическа станция, се наблюдава реактивиране на вируси като херпес и шарка. 

Проблемите продължават и често се задълбочават, дори след завръщане на Земята.

Как би ни се отразило пътуване до Луната

Как би ни се отразило пътуване до Луната

Какво ще преживеят "лунните туристи" на Мъск и SpaceX

Причината за това е драстичният спад в имунната система, който съпровожда напускането на родната ни планета. При полет в космоса човешкото тяло освобождава огромни количества адреналин и кортизол, които потискат работата на имунната система. 

Снимка 412853

Източник: iStock

При повечето астронавти реактивирането на вирусите не се проявява с типичните за всеки от тях симптоми, но се отбелязва на клетъчно ниво. Самите астронавти пък стават опасно заразни за хора, които нямат имунитет към болестите.