Въпреки че не се счита за медицинско състояние, целулитът е резултат от промени в тялото и може да повлияе на самочувствието на човек. И въпреки че може да се появи при всеки, жените все пак са значително по-засегнати от мъжете.

Целулитът и ключовите храни в борба с него

Какво да ядем и пием, за да се преборим с целулита

Без "портокаловата кожа"

Всъщност, между 80 и 90% от жените имат известно количество целулит по тялото си. В някои случаи той е видим, в други - не. Най-често обаче се забелязва по бедрата, дупето и корема. Въпреки това може да се появи почти навсякъде по тялото и да засегне човек, независимо от пола, расата или теглото.

Целулитът е по същество мазнина, която притиска съединителната тъкан под повърхността на кожата. Всички имаме съединителна тъкан под кожата си, изградена от колагенови влакна, която образува "стени", придържащи мазнините под нея на място. Когато стените на фиброзната тъкан се отпуснат или разтегнат, мазнините могат да доведат до появата на (видими) "бучки" или неравности по повърхността на кожата.

Причините жените да бъдат по-засегнати от целулит в сравнение с мъжете, се крият в няколко фактора.

Снимка 654985

Източник: iStock

Оказва се, че влияние оказват хормоните, дебелината на кожата, нивата на телесни мазнини и дори структурата на съединителната тъкан. Според изследвания перпендикулярното разположение на някои фиброзни тъкани при жените може да направи мазнината по-изпъкнала и видима.

Менопаузата е друг ключов момент за жените. Заради намаления естроген към слоевете на съединителната тъкан достига по-малко наситена с кислород кръв. Тъй като тъканите отслабват, мастните слоеве "пробиват" по-лесно и това води до целулит.

Снимка 654987

Източник: iStock

Според здравните експерти ефективно и дългосрочно лечение на целулита няма. Въпреки това има нехирургични начини, с които можем да го направим по-малко забележим или пък да си помогнем за предотвратяването на първоначалната му поява.

Масажни процедури с продукти, съдържащи кофеин, терапии с акустични вълни или вакуумни такива, както и лазерно лечение, са популярни методи. Такъв е и липосукцията, която обаче изобщо не е препоръчителна.

7 лесни стъпки за премахване на целулита

7 лесни стъпки за премахване на целулита

Ето как да се борите с портокаловата кожа евтино и в домашни условия

Най-добрият начин да предотвратим или намалим целулита, си остават здравословното хранене и редовната физическа активност, пише Business Insider.