Чувството, когато видим бял косъм върху главата си, не е особено приятно, но от един момент нататък сякаш е неизбежно. При някои това се случва след като навършат 40, а при други първите бели косми се появяват още през 20-те им години.

Всички доказателства, че маслото от розмарин влияе на бързия растеж на косата

Всички доказателства, че маслото от розмарин влияе на растежа на косата

Дори експертите са на едно мнение

От Guardian разбираме, че учените са открили точния механизъм за побеляване на косата, което може да помогне за разработването на лечение за промяна на клетките, за да се обърне или спре процеса.

Коренът на всеки косъм е заобиколен от малка торбичка - фоликул, а всеки един съдържа определено количество пигментиращи клетки. Те произвеждат меланин, а именно той е отговорен за цвета на косата ни.

Снимка 615936

Източник: iStock

По време на нормалния растеж на косъма тези меланоцитни стволови клетки са в непрекъснато движение, като преминават напред и назад между различните отделения за растеж във фоликула, отбелязват изследователите. Тази способност да се движат напред-назад е уникална за стволовите клетки, произвеждащи цвят. Те обаче губят способността си да се движат с възрастта, което води до побеляване.

В експеримента, подробно описан от Nature, изследователите физически състаряват козината на мишки чрез изскубване и принудително израстване. В резултат на това броят на космените фоликули с меланоцитни стволови клетки в луковицата на фоликула се увеличава от 15% преди изскубването до почти половината след принудителното стареене.

Снимка 615934

Източник: iStock

Така изследователите установяват, че тези заседнали клетки не са в състояние да се регенерират или да узреят в меланоцити, произвеждащи пигмент, защото не са получавали необходимите сигнали от организма. 

Причините, заради които косата на някои хора расте по-бързо от тази на останалите

Защо косата на някои хора расте по-бързо от тази на останалите

И ако всичко е генетика, бихме ли могли да ѝ противодействаме

Именно загубата на цветната функция на меланоцитните стволови клетки може да е причина за посивяването и загубата на цвета на косата. А поддържането на косата здрава, без да побелява, се крие в намирането на начин да се освободят тези заседнали клетки, категорични са учените. Дали ще успеят да го намерят обаче, предстои да разберем.